Altın Varak Nedir? Nasıl Uygulanır?

02-08-2022 09:51
Altın Varak Nedir? Nasıl Uygulanır?

Altın varak, altın madeninin dövülmesiyle elde edilir, bu altınlar ince bir folyoya dövülür ve genellikle tabaka veya rulo halinde satılan altındır. Genellikle resim çerçevelerini, kitapları ve hatta yiyecekleri süslemek için kullanılır. Geleneksel sanatlarda da süsleme amaçlarıyla yaygın bir şekilde kullanılır. Yaldız, altın varak uygulama işlemidir. Yaldız astarı ve deri yaldız yastığı gibi özel sarf malzemeleri gerektirir ve yapışkan ve hassas malzemeleri içeren birkaç adımdan oluşur.

Altın Varak Nasıl Uygulanır?

Altın varak uygulaması amaçlanan bölgenin zeminine göre işlemler farklılık göstermektedir. Bazı yüzeyler bir miktar ön hazırlık işlemleri gerektirebilir. Örneğin; Bakır, demir gibi metal yüzeylerde öncelikle yüzeyde bulunan korozyonun iyi bir şekilde giderilmesi gerekir.Eğer metal yüzeyler altın varak uygulama işlemi öncesinde iyi bir şekilde temizlenmezse, altın varak uygulanmasından sonra bölgede kararma görülecektir.

Metal yüzeylerde altta bulunan pasların engellenmesi ve altın varak uygulaması yapılmadan öncesi yüzeyin düzgün bir hale gelmesi için, uygulama öncesinde yüzeye metal koruyucu vernik veya boya tabakası sürmek iyi olacaktır.

Eğer altın varak uygulaması yapılacak olan yüzey ahşap ise, bu yüzeylerde korozyon veya pas olamayacağı için yüzeyin iyi bir şekilde zımparalanması ve daha sonra yüzeye duruma göre gomalak cila veya vernik sürülerek yüzey hazırlanmalıdır. Özellikle oymalı yüzeylerde ve çerçevelerde lambez adı verilen killi toprak ile yüzey hazırlığı yapılmaktadır.

Uygulama yüzeyi Mermer vb. taş yüzeyler ise, burada dikkat edilmesi gereken konu malzemenin miksiyonu (altın varak yapıştırıcısı) içine ne kadar çekip çekmeyeceğidir. Mermer vb. taş yüzeylerde öncelikle bir kat miksiyon sürülerek yüzey doyurulmalıdır ve kuruduktan sonra tekrar miksiyon sürülerek altın varak uygulama işlemine geçilmelidir.

Altın varak uygulaması yapılacak yüzey, işlem öncesi çeşitli ihtiyaçlarına göre hazırlandıktan sonra, yüzeye altın varak yapıştırıcısı yani miksiyon sürülür. Miksiyonların çeşitli kuruma saatleri vardır ve burada dikkat edilmesi gereken konu ise sürülecek olan miksiyonun kaç saatlik olduğudur. 3 saatlik miksiyon sürüldüğünde 3 saat, 12 saatlik miksiyon sürüldüğünde 12 saat sonra altın varak yapıştırılmalıdır diye birçok kullanma kılavuzu bahseder. Ancak bu durum hava şartlarına bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Örneğin miksiyon soğuk havalarda daha çabuk, sıcak havalarda daha geç kuruyabilmektedir. Bu yüzden altın varak yapıştırılmaya başlamadan önce miksiyon üzerine ufak bir dokunuş ile kontrol etmek gereklidir. Eğer dokunma esnasında sulu bir temas hissediliyorsa ve iz kalıyorsa kesinlikle uygulama işlemine geçilmemelidir.

Yüzeye sürülen miksiyon sıvısının tamamen kıvamına geldiğinden emin olduktan sonra altın varak yapıştırma işlemine geçilir. Yüzeye yapıştırılan kağıt varak üzerine bastırılarak iyice yapışması sağlanır. Altın varak kaplanma işlemlerinde en sık yapılan hatalardan biri henüz tam kurumasını sağlamamış olan miksiyon üzerine altın varak kaplama işlemi yapılmasıdır. Eğer yüzey tam kurumadan kaplama işlemi yapılırsa yüzeyde kırışmalar meydana gelecektir. Bu nedenle altın varak yapıştırma işleminde sürenin iyi ayarlanması gerekmektedir.

 

Diğer dikkatli olunması gereken konulardan birisi de kullanılan altın varak miktarının yeterli olması gereklidir. Değerli bir malzeme olduğu için yapıştırılacak yüzeyin boyutlarına uygun olarak altın varak sayfaları kesilirse bu konuda herhangi bir sorun olmayacaktır. Özellikle dış ortamda ve özellikle rüzgarlı havalarda altın varak yapıştırmak oldukça zor ve uğraştırıcı bir iştir. Bu yüzden rüzgarı mümkün olduğunca azaltabilecek gerekli önlemler alınmalıdır hatta mümkünse altın varakların küçük parçalara kesilmesi işlemi önceden yapılmalıdır.

Altın varakları yüzeye yapıştırma işlemi tamamlandığında yumuşak kıllı fırçalar kullanarak yüzeyde bulunan fazlalıklar alınmalıdır. Eğer altın varak kaplanan yüzey dış cephede bir yerde bulunuyorsa varak yüzeyine koruyucu bir vernik tabakası sürmek altın varaklı yüzeyin ömrünü ve parlaklığını uzatacaktır. Özellikle kubbe alemi gibi üzerine kuşların konduğu bir malzemeye mutlaka metalik yüzey verniği sürülmelidir. Böylelikle hem kuşların tırnak çiziklerinden hem de gübrelerinden korunmuş olunur. Koruyucu olarak bir kat metal verniği veya miksiyon da inceltilerek sürülebilir.

Yaprak Varak Ve Sıvı Varak Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sıvı Varak da birçok projede oldukça sık kullanılan bir üründür. Yaprak varak ile kıyaslandığı zaman sıvı varaklar yüzey üzerinde yeni bir zemin oluşturmaz. Sanatsal Hobi çalışmalarında ve evde hobi çalışmalarında genellikle bazı çalışmaların bitişinde son dokunuşları yapmak için kullanılır. Doğal ve gösterişli bir doku bırakır. Göz alıcı süsleme çalışmalarda ya da antikalaştırma çalışmalarında da sıklıkla kullanılmaktadır.

Yaprak Varak Nerelerde Kullanılır?

Yaprak varaklar başta; tezhip olmak üzere birçok geleneksel sanat dalında altın rengi yüzeyler oluşturma ve süslemeler yapma amacıyla sıklıkla kullanılır. Tezhip, hat ve minyatür gibi geleneksel sanat dallarının yanı sıra sanatsal hobi çalışmalarında da kullanılır. Yüzeylere ve objelere altın görünümü kazandırmak için yaprak varaklar oldukça kullanışlıdır ve çok kolay uygulamalar yapmak mümkündür.

Sıvı Varak Nerelerde Kullanılır?

Sıvı varaklar ahşap, seramik, beton ve metal gibi tüm yüzeylere kolayca uygulanabilir. Sıvı varaklar genel olarak projelerde sonlandırma ürünü olarak kullanılır ve vernik uygulamasından sonra kullanılmaktadır. Sıvı varakların üzerine tekrar herhangi bir işlem yapılmasına gerek yoktur. Siz de mobilyalarınızda ve dekorasyon objelerinizde sıvı varak ile süslemeler yaparak farklı bir ışıltı elde edebilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.