Antika Pergel Takımları ve Çeşitleri

07-09-2022 11:23
Antika Pergel Takımları ve Çeşitleri

Hat ve tezhip gibi geleneksel Türk sanatlarına gönül verdiyseniz nelere sahip olmanız gerektiğini aşağı yukarı biliyorsunuzdur. Temel malzemesi kağıt, kalem, mürekkep, altın varak ve yaratıcılık olan bu sanat dalları, bunların yanında pek çok yardımcı malzeme de gerektirir. Antika pergelleri de bu malzemeler arasında saymak mümkündür. Antika pergel takımları eski zamanlarda üretildiği için işçilik kalitesi oldukça yüksektir. Bu da üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin hala kalitesini muhafaza ettiği anlamına gelir. Siz de gerek mimari gerekse de hat-tezhip gibi geleneksel sanat çalışmalarınızda gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz antika pergel takımı arıyorsanız doğru yerdesiniz. Antika pergel satan yerler dendiğinde güvenilir adres olan Vera Sanat’ın internet sayfasını inceleyerek birçok markanın kaliteli ve kullanışlı ürünlerini satın alabilirsiniz. Gelin şimdi Hat ve tezhip sanatı hakkında kısaca bilgi sahibi olurken bir yandan da eski zamanlarda üretilen antika pergel takımlarının özellikleri bir göz atalım.

 

Tezhip Sanatı Nedir, Tarihçesi?

Arapça bir kelime olan tezhip, altın ile süsleme anlamına gelir. Ferman, berat ve Kur’an ayetleri gibi değerli evrak ve levhaların sahip oldukları yüksek manevi değerleri yansıtmak adına ortaya çıkmış geleneksel bir sanattır.

Tezhip sanatının mazisi Uygur Türklerine kadar dayandırılabilir. Bay Sungur devrinde, Türk-İran sanatçılarının eserlerinde ortaya çıkan Herat Ekolü 15. yüzyılın ikinci yarısıyla 17. yüzyılın başları Osmanlı dönemine kadar devam etmiştir. Bu dönemde başta Baba Nakkaş olmak üzere pek çok sanatkar, Türk Tezhip Sanatının en güzel eserlerini ortaya koymuşlardır.

Tezhip sanatı, özellikle Osmanlı döneminde, resmi evrakların süslemesinde de kullanılmaya başlanmış, böylece arkasına Osmanlı Sarayını da alarak en parlak dönemini yaşamıştır. Kur’an-ı Kerim in ilk ve son sayfaları, el yazması değerli kitaplar, fermanlar, levhalar ve beratlar gibi çeşitli eserlerin tezhip sanatı ile süslenmesi bir geleneğe dönüşmüştür. 1520-1566 arası Kanunî Sultan Süleyman Devri tezhip sanatının en parlak dönemlerinden biri olarak tarihe geçmiştir. Kanuni Sultan Süleyman döneminin ünlü sanatkarları arasında, Şah Kulu ve Kara Memi sayılabilir.

17. yüzyılda tezhip sanatı, bir durgunluk dönemi yaşanmıştır. Sadece altın kullanımı biraz artmış onun dışında 16. Yüzyıl sanatının üzerine yeni bir şey eklenmemiştir. Tezhip sanatı bu dönemin ardından her alanda başlayan Batılılaşma etkisiyle bir değişim sürecine girmiştir.

Ülkemizde, tezhip sanatının öğretildiği ilk eğitim kurumu, 1914 yılında Medresetü’l-Hattâtîn adı altında açılmıştır. Hat, tezhip, cilt, ebru ve ahar gibi geleneksel Türk sanatlarının yaşamasını sağlamak amacıyla açılan bu okul, harf devrimine kadar, önce "Medresetü’l-Hattatîn” sonraki adıyla "Hattat Mektebi” ve sonunda "Şark Tezyinî Sanatlar Mektebi” adlarıyla eğitim vermiştir. 1936 yılına gelindiğinde, Osman Hamdi Bey’in kurduğu Güzel Sanatlar Akademisi’ne (Sanayi-i Nefîse Mekteb-i Âlî’si) bağlanmıştır.

 

 

Hat Sanatı Nedir?

Hat sanatı, temel anlamıyla Arap harflerini kullanarak güzel yazı yazma sanatıdır, ancak yazıya sanatkarının ruhunu katmak olarak özetlemek de yanlış olmayacaktır. Hat sanatı ile uğraşan hattatlar, harfleri kendi yaratıcılıkları ve becerileriyle yorumlarlar. Hattat’ın kaleminden bir kere sayfaya dökülen yazı bir daha silinemez ya da düzeltilemez. Bu sebepledir ki hat sanatı hata kabul etmez, oldukça büyük bir sabır, beceri ve yaratıcılık gerektirir.

Hat, çizgi anlamına gelir. Çizgilerin yani hatların büyük bir özen ve dikkatle kağıda dökülmesiyle ortaya çıkan esere hat sanatı, bu sanatı icra eden kişiye de hattat ya da hat ustası adı verilir. Hat sanatının Osmanlı’daki adı Hüsn-i Hat’tır, dünyanın geri kalanın da ise hat sanatı kaligrafi olarak isimlendirilir. Her ne kadar hat sanatı yani kaligrafi bir yazı sanatı olsa da esas amacı süsleme ve estetiktir. Büyük bir incelik, sabır ve beceri gerektiren zahmetli bir sanat dalı olduğu için uzun yazılar yazmak için kullanılması pratikte çok mümkün değildir.

Türklerin yaygın olarak rağbet ettiği İslami hat sanatının, 6 ve 10. yüzyıllar arasında, Arap alfabesindeki değişimlere paralel olarak geliştiği düşünülmektedir. Pek çoklarına göre, hat sanatı doruk noktasına İslamiyet ile birlikte ulaşmıştır. Esasen hat sanatı sadece güzel yazı yazmaktan ibaret değildir, çünkü hat ustası kağıda dökeceği harfleri öncesinde zihninde sembolleştirir ve bu oldukça zorlayıcı, güç ve yaratıcı bir süreçtir. Çok kesin kurallara tabii olmayan hat sanatında her ustanın kendine özgü bir tarzı vardır. Sadece el becerisine sahip olmak, harfleri estetik bir şekilde yazabilir olmak iyi bir hattat olmak için kesinlikle yeterli değildir.

Hat sanatı eserleri günümüzde genellikle yaşam alanlarında dekor amaçlı olarak kullanılsa da özellikle Osmanlı döneminden kalan kervansaray, cami ve hamam gibi mimari eserlerde karşımıza çıkmaktadır. Bir mimari eserin hat sanatıyla süslenmiş olması o yapının önemli bir eser olduğunun da göstergesidir.

Hat sanatında farklı yazı tipleri vardır. Bunlar arasında yaygın şekilde kullanılmış olan ilk yazı çeşidi Kufi yazı olmuştur. Sülüs, Muhakkak, Nesih, Reyhani, Tevki ve Rik’a hat sanatında kullanılan diğer yazı çeşitleridir.

 

Hat ve Tezhip Sanatında Kullanılan Malzemeler

Hat ve Tezhip sanatlarının ana malzemeleri arasında kalem, kağıt, mürekkep ve altın saymak mümkün. Ancak bunların yanı sıra eserlerinizi ortaya koyabilmek için birtakım yardımcı malzemelere de ihtiyaç duyarsınız. Bunlar arasında, hokka, kalemtıraş, kalemdan, makta, mühre, altın ezme kabı, lika, fırça, trilin, pergel malzemeleri saymak mümkündür.

Eğer siz de antika pergel takımları arıyorsanız; Vera Sanat ürünlerini, Türkiye'nin 81 ilinden 24 saat içinde kargolama avantajı ve kredi kartı, EFT/Havale ödeme imkanlarıyla satın alabilirsiniz. Vera Sanat zengin ürün yelpazesi, kaliteli ürünleri ve eksiksiz sunduğu desteğiyle her zaman yanınızda. İnternet sitemizi ziyaret edin ve ihtiyacınız olan her şeye anında ulaşın. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.