Bıçak ve Cetveller - Olfa Maket Bıçakları

17-08-2022 15:44
Bıçak ve Cetveller - Olfa Maket Bıçakları

Geleneksel Türk sanatları, kültürümüzün bir kısmını meydana getiren sanat türlerine verilen genel isimdir. Bu sanatların başında hat sanatı ve tezhip gelmektedir. Bu sanatların bir kısmı İslam öncesi dönemden kaynaklanır iken, diğer bir kısmı ise İslam ile paralel gelişme göstermiştir. Osmanlı döneminde altın çağlarını yaşayan ve büyük üstatlar yetiştiren bu sanat dalları günümüzde daha ziyade hobi olarak icra edilir. Ustasının becerisi, hayal gücü, deneyimi ve yaratıcılığı gibi unsurları bir kenara koyarsak bu sanatları icra etmek için farklı malzemelere de ihtiyaç duyarsınız. Hat ve tezhip sanatları genel anlamda birer yazı ve süsleme sanatı oldukları içindir ki ana malzemelerini kağıt, kalem, boya, mürekkep gibi malzemeler oluşturur. Ancak bu işe gönül veren bir kimsenin bu kadarıyla yetinmesi pek mümkün değildir. Murakka, Altın varak, Ahar, maket bıçağı, maket bıçağı ucu, mühre, pergel ve cetvel takımı, rapido, iğnedan, trilin, hokka gibi diğer pek çok yardımcı malzemeye de ihtiyaç duyulur. Maket bıçağı çeşitleri dendiğinde de akla ilk gelenlerden biri hiç şüphesiz ki Olfa maket bıçağı olur. Bu yazımızda size geleneksel Türk-İslam sanatlarından hat ve tezhip ile ilgili kısa bilgiler verirken, ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelere de kısaca değinmeye çalışacağız. 

 

Hat Sanatı

Arap harflerini kullanarak güzel yazı yazma sanatı olarak ifade edebileceğimiz hat sanatında, son derece zengin ve estetik eserler ortaya konmuştur. Hat sanatı, nesilden nesile büyük bir özen, gayret ve emekle geliştirilerek güzel sanatlar seviyesine yükseltilmiş ve günümüze kadar varlığını devam ettirmiştir.  

Geleneksel Türk sanatlarının pek çoğunda olduğu gibi Osmanlı, hat sanatına da özel bir ilgi göstermiş, hat üstadları bizzat padişahların özel iltifatlarına nail olmuşlardır. Bunun yanında Osmanlı padişahları içerisinde de hat sanatı ile meşgul olanlar çıkmıştır. 

Usta-çırak ilişkisi çerçevesinde oluşan güçlü gelenek, cami, mescit, mezarlıklar ve müzelerde sayısız güzellikte hat sanatı örneğinin günümüze dek ulaşmasına vesile olmuştur. 


Hat Sanatında Kullanılan Malzemeler

Her sanat dalında olduğu gibi, hat sanatında da birtakım malzemelere ihtiyaç duyulur. Vera Sanat güvencesiyle Türkiye’nin her yerinden temin edebileceğiniz bu malzemelere kısaca değinmek gerekirse:  

Kalem: Hat sanatının temel aracı olan kalem kamıştandır. Kalemtıraş denilen özel bir bıçakla yontularak belli bir açıda açılır.

Mürekkep: Hat sanatında kullanılan mürekkep; is ile Arap zamkının dövülmesiyle özel olarak hazırlanır ve akıcı şekilde yazmayı sağlar.


Kağıt: Hat sanatında kullanılan kağıtlar, boyalarla çeşitli renklere boyanır. Mürekkebi dağıtmaması, kalemin üzerinde rahatça hareket etmesi için kağıtların yüzeyine Ahar sürülür ve ardından mührelenir. Hazır aharlı kağıt almanız mümkündür.

Hokka: Hokka, içine mürekkep konulan muhafazadır.

Lika: Kalem, hokkanın içine sokulduğunda ucu dibine çarpıp bozulmasın diye yerleştirilen ipek malzemedir.

Kalemdan: Kalemleri koymak için kullanılır.


Hat Sanatında Kullanılan Malzemeler Nereden Alınır?

Hat malzemeleri, bu sanatı icra eden kimseler tarafından aranılan ürünlerdir. Vera Sanat’ta tüm hat sanatı malzemelerine ulaşabilirsiniz. İnternet sayfamızdan da hat sanatı malzemelerini kolaylıkla satın alabilirsiniz.


Tezhip Sanatı

Tezhip; boya ve altın tozu kullanılarak yapılan süslemelere denir. Tezhip sanatını icra eden kimseye müzehhib, ortaya çıkan esere de müzehhep denir. Tezhip esasen Arapça bir kelimedir ve altınlama anlamına gelir. 

Tezhip sanatı oldukça köklü bir geçmişe sahiptir, uzmanlar tezhibin tarihini Uygur Türklerine kadar dayandırır. Tezhip, Osmanlıda resmi evrakların süslenmesinde kullanılmaya başlanmasıyla en parlak devrini yaşamıştır.


Tezhip Sanatında Kullanılan Malzemeler

Altınla süsleme sanatı olan tezhibin icra edilmesinde çok çeşitli malzemelere ihtiyaç duyulur. Bunlardan bazılarını şu şekilde sayabiliriz: 

Kalem-Silgi: Çeşitli yumuşaklıkta ve kalınlıkta kalemler ve yumuşak bir silgi.

Pergel ve Cetvel Takımı: Kaymayan pergel ve cetvel.

Füzen: Yakılarak elde edilmiş kalem, dal parçası. 

Maket Bıçağı: Muhtelif kağıtları kesmek için kullanılan keskin bir maket bıçağı.

Trilin:

Tashih Bıçağı: Müzehhip ve Hattatların kullandığı, hataları kazımak için kullanılan ucu sivri bıçak.

Fırçalar: Tezhipteki en önemli malzemelerden biridir. İyi bir tezhip eseri; iyi desen, iyi fırça, iyi boya ve iyi el ile ortaya çıkabilir. 

Mühre: Yuvarlak topçuk, cam boncuk, deniz kabuğu, billurdan top 

Murakka: Birkaç kağıdın üst üste yapıştırılmasıyla elde edilen mukavva. 

Altın Tabağı: Altın ezmek için kullanılan seramik ya da kaliteli cam tabaklar. 

Altın Varak: Altın Varak tezhibin en önemli malzemelerinden biridir. 

Ahar: Yumurta akı, nişasta, nişadır, Arap zamkı, beyaz şap, un, hatmi çiçeği, taze gül yaprağı, pirinç gibi maddelerden yapılan sıvı

Boya: Bugün tezhipte genellikle guaj veya sulu boya kullanılmaktadır. Bazı ustalar akrilik boyalar da kullanmaktadır.


İster hat sanatı ile ilgileniyor olun ister tezhip sanatıyla; ister amatör olun ister profesyonel; ihtiyacınız ister maket bıçağı olsun ister maket bıçağı ucu; aradığınız tüm malzemeleri Vera Sanat’ta bulabilirsiniz. Türkiye’nin 81 iline kargo ile gönderdiğimiz ürünlerimizden ihtiyacınız olanı seçmeniz yeterli. İnternet mağazamızı inceleyin, ihtiyaçlarınızı belirleyin ve siparişinizi verin. Ürünleriniz kısa süre içinde kapınızda olacaktır. 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.