Ebru Sanatı Fırçası Nedir? Nasıl Yapılır? Nasıl Kullanılır?

08-08-2022 12:10
Ebru Sanatı Fırçası Nedir? Nasıl Yapılır? Nasıl Kullanılır?

Kökleri 10.YY İran, Hindistan’a kadar dayanan Ebru, zaman içinde oldukça popüler ve estetik sanat dalları arasında yerini almıştır. Ebru sanatı boyalar ile göze hoş gelen biçimler yaratma, kendi hayal gücünüzü yansıtma çabasıdır. Tekne adı verilen ortamda boyaların ahenkli dansının kağıda aktarılması ile elde edilen rüya gibi bir sanattır.  Ebru yapmak için temel olarak gerekli olan malzemeler; su, boya, öd, fırça, tekne ve kâğıttan oluşur. 

Ebru sanatının kendisi gibi yapımında kullanılan her malzeme özeldir. Ebru yaparken gül dalından özel el yapımı fırçalar kullanılır. Yaş iken toplanan gül dalları özel ipler ile sarılarak düzleştirilir ve kurutulur. Kurutma işleminin ardından düz ve hafif bir ebru fırçası gövdesi elde edilmiş olur. Gül dalları yüksek lifli ve esnek bir yapısı olduğu için kuruduğunda da fırça darbelerine karşı esnekliğini korur. Ebru sanatı boyaları bir fırça yardımıyla teknede dans ettiren bir sanat olduğu için burada esneklik ve estetik çok önemlidir. Ebru fırçası yapabilmek için defne dalı gibi alternatifler de denenmiş ve başarı sağlanmıştır ancak genel olarak kaliteli ebru sanatı fırçaları için gül dalları sıklıkla tercih ediliyor.

Fırçanın ortası boş kalacak biçimde gül dalına sarılmış at kılından yapılmış fırçalar kullanılmaktadır. Burada fırçanın ucu için kullanılan kıllar, tamamen at kuyruğundan elde edilmiştir. Neden at kılı kullanılıyor sorusuna cevap olarak, at kılının en önemli özelliği boyayı üzerinde tutmamasıdır, boya fırçadan akar ve ebru teknesinde dans eder. At kuyruğu kılları misina ipi ile balıkçı düğümü atılarak gül dalına sarılır. Değişik kalınlıktaki ve uzunlukta fırçaların kullanılması ile, istenilen ölçüde tekneye boya koymak ve boyaları kontrol etmek mümkün olur. Balıkçı düğümünün özelliği düğümünün içeride olması. Bu sayede düğüm boyaya ve suya temas etmediği için erimiyor ve düğüm üzerinde boya kalıp da darbe dışında beklenmedik bir boya sıçramasına izin vermiyor. Ebru sanatı için at kılı ve gül ağacından özel olarak üretilen fırçalara Vera Sanat güvencesiyle kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Ebru Sanatı Nasıl Yapılır?

Ebru sanatı yapmak için ortam tarifi ustadan ustaya değişiklik gösterse de genel olarak kabul edilen tarif 2 litre su içine 2 yemek kaşığı kitre konulmasıdır. Kitre suyun yoğunluğunun artmasına yardım edecek ve bu sayede boya suyun içinde ahenkle dans edecektir. Teknedeki kitre karışımı minimum 2 gün bekletilmelidir ve ardından bu karışım kitre süzme torbası yardımıyla süzülmelidir. Her şey hazır olduğunda, süzülmüş olan suyun içine, öd ve toprak boya eklenir. Şimdi sıra, boyaları sihirli bir şekilde dans ettirecek hayal gücünüzde! Boyaları suda at kılıdan elde edilen özel ebru fırçası yardımıyla şekilden şekle sokabilir, gözünüze hoş gelecek estetik biçimler oluşturarak kendi tarzınızı yansıtabilirsiniz. Son aşama olarak ebru için özel olarak üretilen yüksek emici kaliteli hamur kağıdı teknenin içindeki ebru ile temas ettirip, boyanın kağıda geçtiğinden emin olduktan sonra tek seferde çekmelisiniz. İşte boyaların sihirli dansı ile oluşan rüya gibi bir ebru. Kağıdı oda sıcaklığında kurumaya bırakabilirsiniz. Bütün bu sihirli yolculukta size eşlik edecek malzemelere Vera Sanat güvencesiyle hemen ulaşabilirsiniz. Ebru ile ilgili diğer yazılarımızdan da detaylı bilgiler edinebilirsiniz. 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.