Ebru Sanatı Nasıl Yapılır?
Kökleri 10.YY İran, Hindistan’a kadar dayanan Ebru, zaman içinde oldukça popüler ve estetik sanat dalları arasında yerini almıştır. Ebru sanatı boyalar ile göze hoş gelen biçimler yaratma, kendi hayal gücünüzü yansıtma çabasıdır. Tekne adı verilen ortamda boyaların ahenkli dansının kağıda aktarılmasıyla elde edilen rüya gibi bir sanattır. Bu yazı sizin için Ebru’nun gizemine ufak bir kapı açacak!
Ebru sanatı için gerekli malzemeler ve dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Ebru yapmak dışarından bakılınca çok zor, profesyonellik gerektiren ve uğraştırıcı bir sanat gibi görünüyor olabilir. Fakat gerekli malzemelere sahip olduktan ve kullanılma şekillerini basit bir şekilde öğrendikten sonra gerisi sizin hayal gücünüze kalmış. Ebru yapmak için gerekli malzemeler; su, boya, öd, fırça, tekne ve kâğıttan oluşur. Ebru’yu sudan kağıda aktaracağımız için kağıdın su emici özelliğinin yüksek olması önemlidir. Yani burada suyu iyi bir şekilde emebilecek 80-90 gramlık kaliteli hamur kağıtlar kullanılmaktadır. İkinci dikkat edilmesi gereken önemli nokta ise ebru yapılacak su mutlaka kireçsiz olmalıdır, eğer çeşme suyu kullanacaksanız uzun süre dinlendirmeniz gerekmektedir. Suyu yoğunlaştırmak için de kitre kullanılır. Ebru için hazır boyalar satılmaktadır, bu boyalar topraktan hazırlanan özel boyalardır. Geçmişte usta sanatçılar ebru boyalarını kendileri yaparlar, ebru boyası yapabilmek için çeşitli yöntemler mevcuttur. Ezilmiş topraklar elek yardımı ile elenip toz haline getirilir, ardından suda süzülür. Günümüzde ezilmeye hazır şekilde toz boyalar satılmaktadır. Öd ise büyükbaş hayvanların safra keselerinden elde edilmektedir. Bu ilginç karışımın kaynağının kesinliğine dair bir bilgi olmamakla birlikte, eski zamanlarda göçebe yaşamda hayvanların safra kesesinin peynir mayalamak için kullandıkları bilinmektedir. Böylece toprak, su ve safra kesesinden salgılanan sıvının bu ince sanatın unsurları olarak bir araya gelmesidir. Ancak her icadın toplumdan topluma amacı farklı olduğu için kesin bir şey söylemek imkansızdır. Ebru fırçaları genellikle at kılından yapılmaktadır, ve fırçalarda yaşlı atların kuyruk kılları kullanılmaktadır. Tekne, içerisinde su ve kitre karışımının bulunduğu, ebrunun şekil aldığı ortamdır.
Adım adım ebru sanat yapılışı
Ebru sanatı yapmak için ortam tarifi ustadan ustaya değişiklik gösterse de genel olarak kabul edilen tarif 2 litre su içine 2 yemek kaşığı kitre koyulmasıdır. Kitre suyun yoğunluğunun artmasına yardım edecek ve bu sayede boya suyun içinde ahenkle dans edecektir. Teknedeki kitre karışımı minimum 2 gün bekletilmelidir ve ardından bu karışım kitre süzme torbası yardımıyla süzülmelidir. Her şey hazır olduğunda, süzülmüş olan suyun içine, öd ve toprak boya eklenir. Şimdi sıra, boyaları sihirli bir şekilde dans ettirecek hayal gücünüzde! Boyaları suda fırça yardımıyla şekilden şekle sokabilir, gözünüze hoş gelecek estetik biçimler oluşturarak kendi tarzınızı yansıtabilirsiniz. Son aşama olarak ebru için özel olarak üretilen yüksek emici kaliteli hamur kağıdı teknenin içindeki ebru ile temas ettirip, boyanın kağıda geçtiğinden emin olduktan sonra tek seferde çekmelisiniz. İşte boyaların sihirli dansı ile oluşan rüya gibi bir ebru. Kağıdı oda sıcaklığında kurumaya bırakabilirsiniz. Bütün bu sihirli yolculukta size eşlik edecek malzemelere ulaşmak için sitemizden gerekli bütün malzemeleri satın alabilirsiniz.