Ebru Sanatına Nasıl Başlanır?
Ebru sanatının ilk olarak nasıl çıktığı tam olarak bilinemese de Türkistan, İran ve Hindistan coğrafyası ebru sanatının ortaya çıktığı olasılıklar içerisinde düşünülmektedir. Ülkemizde ise ebru sanatı Osmanlı dönemi içerisinde ilk kez deneyimlenmiştir. Osmanlı’ya ebru sanatının gelişi İran aracılığı ile gerçekleşmiştir. Buna ek olarak ebru sanatı sadece ülkemizde ve İran’da değil aynı zamanda Batı’da da gerçekleştirilen bir sanattır. Güzel sanatlar içerisinde ayrı bir yere sahip olan ebru sanatı Avrupalı seyyahlar tarafından Batı’ya götürülmüş ve Batı örneğini gösteren ilk çalışmalar yine bu dönemlerde olmuştur.
Ebru sanatı nasıl yapılır?
Ebru sanatını gerçekleştirmek için ilk önce bu sanatta kullanacağınız bazı materyallere ihtiyaç vardır. Bu materyaller kağıt, boya, öd, gül dalı, tekne ve öd’ den oluşmaktadır. Malzemelerin eksiksiz bir şekilde temin edilmesinden sonra tekne ismi verilen ve kağıdın içerisinde yatacağı hazneye kitreli su ile doldurulur. Kitreli suyun miktarı kişiden kişiye, ustadan ustaya ve yapılacak eserin amacına göre değişiklik gösterebilir. Tekne içerisine kitreli su eklendikten sonra bu karışım takriben 2 ya da 3 gün bekletilmektedir. Bekletilen karışım ince bir şekilde süzüldükten sonra içerisine kullanılmak istenilen toprak boya eklendikten sonra öd ilave edilir. İstenilen rengin oluşması amacıyla bu karışım 15 gün ila 30 gün arası bir bekleme süresi için hazırdır. Bununla beraber ebru sanatını başarılı bir şekilde gerçekleştirmek için ebru sanatında kullanılacak olan malzemenin kalitesi de oldukça önemlidir. Kalitesiz çalışma materyalleri ile yapılan bir eser beklediğiniz sonucu veremeyebilir. Bu yüzden ebru sanatına başlamadan önce kullanacağınız malzemeleri özenle seçmeli ve kesinlikle kaliteden ödün vermeyen bir anlayışla davranmalısınız. Kitreli suyu tekneye boşalttıktan sonra su üzerine istenilen boyalar yardımı ile desenler çizilir. Desenlerin çizilmesinin ardından ebru sanatı için özel üretilen ve adına mermer ya da Türk kağıdı denilen özel kağıt serilir. Bu kağıt, tekne üzerinde desen çizilmiş kitreli su üzerinden tek seferde çekilir. Çekilen kağıt kuruması ve desenlerin belirginleşmesi için bir süre kurumaya bırakılır. Bu bahsedilen yöntem ebru sanatında kullanılan geleneksel yöntemdir. Bu yönteme ek olarak modern malzemeler ile daha farklı çalışma teknikleri ile ebru sanatını icra edebilir ve birbirinden eşsiz ebru sanat eserleri ortaya koyabilirsiniz.
Ebru sanatının teknik bilgilerini sizlerle paylaştıktan bu sonra bu sanatın manevi ve estetik açıdan gerekli olan görsel, düşünsel süreçleri hakkında da yorum yapmak gereklidir. Ebru sanatı, güzel sanatlar içerisindeki her sanat kolu gibi belirli bir estetik ve bilişsel algılara hitap eden bir türdür. Ebru sanatında çizilecek desenlerin görünür açıdan duyulara hitap eden, belirli güzel duygular uyandıran bir yapıda olması beklenir. Bu açıdan eğer ebru sanatına emek vermek niyetindeyseniz daha önce bu türde yapılmış örnekleri teknik ve estetik açıdan değerlendirmeniz ve belli bir sanat görüşüne sahip olmanız sizlerin yararına olacaktır. Bu şekilde hem ebru sanatının en iyi örneklerini görecek ve bu sanata başladığınızda belirli bir perspektif içerisinde düşünebilmeniz mümkün olacaktır.
Sitemizde bulunan ebru sanatı malzemelerimize ulaşmak için tıklayın: Ebru Sanatı Malzemeleri