Ebru Teknesi Nedir? Ebru Sanatı Yaparken Tekne Nasıl Hazırlanır?
Kökleri 10.YY İran, Hindistan’a kadar dayanan Ebru sanatı, zaman içinde oldukça popüler ve estetik sanat dalları arasında yerini almıştır. Dünyanın dört bir yanında milyonlarca sanatçı tarafından icra edilen ebru sanatı estetik kaygıları olan bir sanattır, güzellik ve estetik görüntü ebru sanatı için her şeyden önce geliyor. Bir bakıma ebru sanatı boyalar ile göze hoş gelen biçimler yaratma, kendi hayal gücünüzü yansıtma çabasıdır. Ebru sanatı tekne adı verilen ortamda boyaların ahenkli dansının kağıda aktarılması ile elde edilen rüya gibi bir sanattır. Bu yazıda ebru teknesi nasıl hazırlanır, nelere dikkat edilir bundan bahsedeceğiz.
Ebru yapmak yeni başlayanlar için çok zor, yüksek profesyonellik gerektiren ve gerçekten uğraştırıcı bir sanat gibi görünüyor olabilir. Fakat gerekli malzemelere sahip olduktan ve kullanım şekillerini doğru bir şekilde öğrendikten sonra gerisi sizin hayal gücünüze kalmış. Çünkü ebru sanatı tamamen kişinin hayal gücüne kalmış bir sanattır. Ebru malzemeleri elinizde olduktan sonra, basit adımları takip edebilir ve istediğiniz şekilde boyaları hazırladığınız ebru teknenizde dans ettirebilirsiniz.
Ebru İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir? Ebru Teknesinin Nedir?
Ebru yapmak için gerekli malzemeler; su, boya, öd, fırça, tekne ve kâğıttan oluşur. Ebru’yu sudan kağıda aktaracağımız için kağıdın su emici özelliğinin yüksek olması önemlidir. Yani burada suyu iyi bir şekilde emebilecek 80-90 gramlık, emici özelliği yüksek kaliteli hamur kağıtlar kullanılmaktadır. Ebru yaparken ikinci olarak dikkat edilmesi gereken önemli hassas noktalardan biri ise ebru yapılacak su mutlaka kireçsiz olmalıdır, eğer ebru yaparken çeşme suyu kullanacaksanız bu suyu uzun süre dinlendirmeniz gerekmektedir.
Tekne, içerisinde su ve kitre karışımının bulunduğu, ebrunun şekil aldığı ortamdır. Ebru yapılacak olan kağıt boyundan bir kaç santimetre daha büyük olmalıdır, çünkü ebru yapılan kağıt yüksek su emiciliğine sahip olan bir kağıt olduğundan dolayı suyu emecek ve dolayısıyla da şişecektir. Ebru teknesi tahta veya herhangi bir metalden yapılmış 4 - 6 cm derinliğinde kaplar kullanılır. Ebru için gerekli bütün malzemeler ebru teknesi içinde toplanıp ve ebru sanatı ebru teknesi içerisinde icra edilir.
Suyu yoğunlaştırmak için de kitre kullanılır. Anadolu, İran ve Türkistan dağlarında genel olarak kendiliğinden yetişen "geven” adı verilen dikensiler sınıfından bir bitkinin gövdesinden elde edilir. Kitre elde etmek için gaven bitkisinin dalları yaz aylarında çizilir ve dallarından akan süt daha sonra kurur ve kemik rengimsi beyaz parçacıklar halinde toplanır. Sertliği olmayan su içinde iki gün bekletilir. İyice eriyen kitre bez torbalardan süzülüp tekneye alınır.
Ebru için hazır boyalar satılmaktadır, bu boyalar topraktan hazırlanan özel boyalardır. Geçmişte usta sanatçılar ebru boyalarını kendileri yaparlar, ebru boyası yapabilmek için çeşitli yöntemler mevcuttur. Ezilmiş topraklar elek yardımı ile elenip toz haline getirilir, ardından suda süzülür. Günümüzde ezilmeye hazır şekilde toz boyalar satılmaktadır.
Öd ise büyükbaş hayvanların safra kesesinden elde edilmektedir. Bu ilginç karışımın kaynağının kesinliğine dair bir bilgi olmamakla birlikte, eski zamanlarda göçebe yaşamda hayvanların safra kesesinin peynir mayalamak için kullandıkları bilinmektedir. Böylece toprak, su ve safra kesesinden salgılanan sıvının bu ince sanatın unsurları olarak bir araya gelmesidir. Ancak her icadın toplumdan topluma amacı farklı olduğu için kesin bir şey söylemek imkansızdır.
Eğer siz de ebru sanatını merak ediyor ve ebru yapmak istiyorsanız bu adımları takip ederek kolaylıkla ebru yapabilirsiniz. Ebru sanatı yapmak için gerekli malzemeleri temin ettikten sonra geriye sadece hayal gücünüzü kullanmak kalıyor. Ebru sanatı için uygun boyutlarda bir ebru teknesine ihtiyacınız varsa Vera Sanat güvencesiyle kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ebru sanatı ile ilgili diğer yazılarımıza ve gerekli malzemelere internet sitemizden erişebilirsiniz.