Hat Kursunda İhtiyacınız Olacak Malzemeler
Hat sanatı, geçmişi 6’ncı yy. ile 10’uncu yy. tarihlerine kadar uzanan ve ilk olarak Araplar tarafından icra edilmeye başlanan bir güzel yazı yazma sanatıdır. Hicretten birkaç asır sonra İslam coğrafyasının ortak değeri haline gelmeye başlamıştır. Osmanlıyla beraber büyük bir gelişme gösteren hat sanatı, yazı ve çizgiler kullanılarak yapılan güzel yazı yazma sanatı olarak günümüze kadar ulaşmıştır. Bu sanatı icra edenler kişilere hattat unvanı verilir. Usta-çırak ilişkisi içerisinde öğrenilen hat sanatı günümüzde varlığını hala sürdürmekte, daha ziyade hobi olarak yapılmaktadır. Estetik bir kaygı barındıran bu sanat dalının öğrenilmesi oldukça sabır gerektirir, bunun yanında yetenek ve beceri de ister. Bütün bunların yanı sıra hayal dünyasının genişliği, sanat kaygısı gibi unsurlar da hat sanatı için vazgeçilmezdir. Elbette bu sanatı icra edebilmek için hat malzemeleri de gereklidir. Hat sanatı malzemeleri dendiğinde ise akla ilk olarak hat kalemi ve hat kağıdı gelir. Eğer hobi olarak bu sanatı icra etmek istiyorsanız ve bunun için kurslara gitmeyi düşünüyorsanız ilk etapta hat sanatı başlangıç seti işinizi görecektir. Vera Sanat internet sitesinde Vera Sanat hat malzemesi kategorisinde dilediğiniz tüm ürünlere ulaşabilir, uygun fiyat ve üstün kalite güvencesiyle temin edebilirsiniz.
Hat Sanatı Nasıl Öğrenilir?
Tarihi yüzyıllar öncesine dayanan bir güzel yazı sanatı olan hat sanatına günümüzde de insanlar büyük ilgi göstermektedir. Geçmişte usta-çırak ilişkisi içerisinde, büyük bir sabır ile icra edilerek öğrenilen hat sanatı bugün kamunun açtığı veya özel olarak verilen kurslara gidilerek öğrenilebilmektedir. Kısacası, halk eğitim kurslarında veya özel kurslarda hat sanatını öğrenmek mümkündür. Ancak hat sanatını öğrenebilmek için sadece kursa gitmek yeterli değildir. Bir tür güzel sanat dalı olan hat sanatı, büyük bir yetenek, sabır ve ruhsal güzellik gerektiren bir alandır.
Hat sanatını icra eden kişilerin en belirleyici özelliği son derece sabırlı ve estetik duyguları gelişmiş insanlar olmalarıdır. Hat sanatına ilgi duyan insanlar, hat sanatının derinliklerine ne kadar inerse bu sanata karşı o kadar büyük bir hayranlık beslemeye başlar. İnsanları hat sanatını ve bu sanatın inceliklerini öğrenmeye iten en önemli unsurlardan biri işte bu hayranlık duygusunun uyandırdığı azimdir.
Hat Kurslarında Ne Öğretilir?
Hat kurslarının genel amacı kişiye, kendi yaratıcılığını ve becerilerini kullanarak bu sanatı icra edebilecek bilgileri kazandırmaktır. Bu kurslarda, hüsn-i hat için mürekkep hazırlayabilen, kamış kalem açabilen, kağıt aharlayabilen ve harfleri yazı çeşitlerine göre yazabilen hattatlar yetiştirmektir.
Kursun başlangıcında, kursiyerlerin her birinin kişisel özellikleri, başlangıç yeterlilikleri ve öğrenme ihtiyaçları belirlenir. Hazırlanan eğitim programına göre, özenle görsel, işitsel öğretim materyallerinin seçimi yapılır. Kursta kullanılacak öğretim materyalleri kursu veren öğretmen tarafından bizzat belirlenir.
Kurs boyunca sürekli değerlendirmeler yapılır ve kişilerin öğrenme seviyeleri değerlendirilir. Eğer birtakım eksiklikler ve yanlışlıklar fark edilirse gerekli düzeltici ve tamamlayıcı öğrenme etkinlikleri uygulanır. Bu kurslarda verilen eğitim ve öğretim etkinliklerini başarı ile tamamlayan herkes, hat sanatını belli bir seviyede icra edebilecek hale gelir.
Hüsn-i Hat sanatı kurslarında genel olarak şu eğitimler verilir:
- Kamış kalem açmak ve hokka hazırlamak
- Hat sanatında uygulanan yazı çeşitlerini tanımak
- Harflerin diğer harflerle birleşmelerini öğrenmek
- Metin üzerinde hareke yapmak
- Yazı üzerinde tashih yapmak
- Yazılan yazıların murakkasını yapmak
- Satır yazılarını harekelemeyi bilmek
Bunların yanı sıra şu eğitim konuları da kurslarda verilebilir;
- Temel Sanat Bilgisi
- Hat Sanatı Kültürü Bilgisi
- Tezhip Sanatı Kültürü Bilgisi
- Minyatür Sanatı Kültürü Bilgisi
- Ebru Sanatı Kültürü Bilgisi
- Osmanlıca Okuyabilme ve Yazabilme
Hat Sanatı Nasıl Yapılır?
Hat sanatı her hattatın kendine özgü yöntemleriyle yapılır ve ustasının hayal gücünden izler taşır. Hat sanatında estetik önemli bir unsur olduğu için, hattatların estetik anlayışı bu sanat için belirleyicidir. Önemli olan hattatın ne yazacağına karar vermesidir. Yazılacak kelimeye karar vermenin ardından sanatçının sabrına, yeteneğine ve yaratıcılığına bağlı olarak eser ortaya çıkar. Hat sanatı en basit tanımıyla harflerin sembolleştirilmesi veya sembollerin harf halini almasıdır, hal böyleyken harflere ve sembollere nasıl bir yol verileceği hattatın becerikli ellerinde saklıdır.
Hat sanatında hayal gücünün önemli bir yer tutması, hattatın hayal dünyasını kelimeleri kullanarak kağıda dökmesini gerekli kılar. İyi bir hattat hayal gücünü eserlerine yansıtır ve bunu yaparken estetik kaygılarla ortaya bir eseri çıkarır. Eski zamanlarda hattatların, bu sanatı öğrenme maceralarında usta-çırak ilişkisi içerisinde uzun yıllar eğitim gördükleri bilinmektedir. Yani iyi bir hattat olabilmek için alınacak eğitimin bir sonu yoktur, bu yüzden hat sanatı büyük sabır istemektedir.
Hattat Sanatı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Hat sanatında kullanılan malzemeler günümüzde kolayca temin edilebilmektedir. Bu malzemeleri şöyle sıralayabiliriz;
- Celi kalem
- Kamış Kalem
- Yazı Takımı
- Aharlı Kağıt
- Kuşe Kağıt
- Lika
- Hat Mürekkepleri
- Kalemtıraş
- Makta
- Makas
- Hokka
- Hat Bıçağı
Hat sanatında kullanılan başlıca malzemeler bunlardır. Bu malzemelere ek olarak yazılacak yazıya göre diğer başka malzemeler de eklenebilir.
Hat sanatını icra ederken, yazı deneyiminizi üst seviyelere taşımak istiyorsanız Vera Sanat internet sitesindeki hat kategorisi sizlere farklı seçeneklerde hat ve güzel yazı malzemeleri sunmaktadır. Bambu ve kamış kalemler, maktalar, aharlı kağıtlar, hat mürekkebi gibi genel malzemelerden; lika, lika hokka, ahşap kalemlik, is mürekkebi, İran mürekkebi gibi hat sanatında sizlere daha geniş imkanlar sunacak aksesuarlara varıncaya kadar birçok hat malzemesini Vera Sanat’ta bulabilirsiniz. Hat kalemi ve hat kağıdı gibi hat malzemeleri kategorisinde Türkiye’nin en eski ve güvenilir sanat malzemeleri markası olan Vera Sanat, bu geleneksel sanata gönül veren tüm sanatseverleri internet sitesine beklemektedir.