Hat Malzemeleri Nereden Alınır?
Sözlük manası olarak "yazı yazmak” anlamına gelen hat mastarından türetilmiş hattat kelimesi İslâm yazılarını belirli biçimlere bağlı kalarak güzel bir şekilde yazan ve öğreten sanatkâr demektir. Hattat olmak için en başta bunu istemek ve bu konuda yetenekli olmak gerekir, ancak bunlar tek başına yeterli değildir, eski zamanlarda usta-çırak ilişkisi şeklinde verilen hattatlık eğitimi uzun, meşakkatli ve hiç bitmeyen bir öğrenme sürecidir. Hat sanatı ile uğraşan kimselerin kullandıkları malzemeleri de özenle seçip kullanmaları gerekmektedir. Bu durumda akıllara hat malzemeleri nereden alınır? Doğru hat malzemeleri nasıl seçilir? Güvenilir hat malzemesi satan yerler nerelerdir? Gibi sorular gelmektedir. Dilerseniz bu yazımızda size kısaca hat sanatından ve hattatlıktan bahsettikten sonra hat malzemeleri nereden alınır sorusuna da yanıt arayalım.
Hat sanatı nedir?
Genel manada yazı, çığır, yol anlamlarına gelen "hat” kelimesi, terim olarak "Arap yazısını estetik ölçülere bağlı kalıp güzel bir şekilde yazma sanatı (hüsn-i hat)” anlamında kullanılmaktadır. Hat sanatı, fikirleri iletmek kadar güzellik için de yaratılmış bir yazı sanatıdır. Bu eski bir sanattır ve dekoratif, ayrıntılı ve aynı zamanda pratiktir. Japon ve Çin dahil birçok Asya kültürünün sanatında hat sanatı örneklerini bulmanız mümkündür. Ancak hat sanatının tarihteki en muhteşem örneklerinden birçoğu, İslam sanatında, İslam'ın hakim olduğu coğrafi bölgelerdeki sanatçılar tarafından yaratılan eserlerde bulunur.
Hat sanatının gelişimi
İslami hat sanatının gelişimi Kuran'a sıkı sıkıya bağlıdır; Kuran'dan bölümler ve alıntılar, İslam hat sanatının dayandığı ortak ve neredeyse evrensel bir metindir. İnsanların ve hayvanların sanatsal tasvirleri Kuran'da açıkça yasaklanmamasına rağmen, İslam kitaplarında putperestlikten kaçınmak için geleneksel olarak resimler sınırlandırılmıştır. Bazı bilim adamları buna itiraz etse de Kufi yazısının 7. yüzyılın sonlarında, adını aldığı Irak'ın Kufa kentinde geliştirildiği varsayılmaktadır.
Stil daha sonra çiçekli, yapraklı, örgülü veya geçmeli, bordürlü ve kare kufi dahil olmak üzere çeşitli çeşitlere dönüşmüştür. Ancak antik dünyada sanatçılar, çizgiler ve görüntüler oluşturmak için küçük yazı dizilerini kullanarak bu yasağı sık sık aşarlardı. Kaligrafi, ahlaki bir iyilik olarak bile değerli bir sanat biçimiydi. Eski bir Arap atasözü bu noktayı vurgulayarak "Yazının saflığı ruhun saflığıdır" şeklinde açıklamaktadır.
Bununla birlikte, İslami hat, kesinlikle dini konular, nesneler veya boşluklarla sınırlı değildir. Tüm İslam sanatı gibi, çok çeşitli bağlamlarda yaratılmış çeşitli eserleri kapsar. Hat sanatının İslam sanatında yaygınlığı, onun figürsüz geleneği ile doğrudan ilişkili değildir; daha ziyade, İslam'da yazı ve yazılı metin kavramının merkeziliğini yansıtır.
Yüzyıllar boyunca hat sanatı, İslam sanatında merkezi bir ikonografik işlevi yerine getirmiştir. İslami hat sanatının akademik geleneği, erken tarihinin büyük bölümünde İslam imparatorluğunun merkezi olan Bağdat'ta başlamış olsa da, sonunda Hindistan ve İspanya'ya kadar yayıldı.
Hattat kimdir?
Hattat kamış kalem gibi hat araç gereçlerini kullanarak kağıt üzerine, hadisleri güzel ve alışılmadık şekilde yazan kişiye verilen addır. Hattatların büyük bir kısmı sadece Arapça harfleri kullanarak çalışır. Hadis gibi İslami cümleler ya da özlü sözler, hat sanatı yardımıyla farklı bir biçime sokulur. Hattatlar; Rik’a, Muhakkak, Nesih, Kufi, vb. farklı tarzlara hakim olmak zorundadır.
Hat sanatında kullanılan malzemeler
İslam hattatının geleneksel enstrümanı, normalde kuru kamış veya bambudan yapılmış bir kalem olan kelâmdır. Mürekkep genellikle renklidir ve yoğunluğunun büyük ölçüde değişebileceği, harf formlarında dinamizm ve hareket yaratacak şekilde seçilir. Bazı stiller genellikle metalik uçlu bir kalem kullanılarak yazılır.
İslami hat sanatı, fayans, kap, halı ve taş gibi kağıt dışında çok çeşitli dekoratif yüzeylere uygulanabilir. Kağıdın icadından önce yazı için papirüs ve parşömen kullanılıyordu.
Genel olarak söylemek gerekirse hat sanatında kullanılan malzemeler: Kamış kalem, bambu kalem, is mürekkebi, lika, hokka, makta, kalemtıraş ve elbette kağıttır. Eserlerin uzun yıllar boyunca bozulmadan saklanabilmesi için kağıdın asitsiz olması önemli bir husustur. El yapımı kağıtlar, kendi estetik yapıları nedeniyle daha çok tercih edilmektedir, ayrıca bu kağıt türü geleneksel yöntemleri de yansıtmaktadır. Geleneksel yöntemler ile hazırlanan is mürekkepleri de en çok kullanılan malzemelerin başında gelmektedir.
Hat malzemeleri nereden alınır?
Vera Sanat olarak çalışmalarınıza en uygun hat malzemelerini sizlere sunuyoruz. Üst kalitede, her bütçeye uygun ve eserlerinizi yıllarca muhafaza etmenizi sağlayacak zengin hat malzemesi çeşitlerimizi internet sitemizde bulabilirsiniz. Doğru seçilmiş, kaliteli hat malzemeleri ile içinizdeki tutkuyu kağıda dökmeniz artık çok daha kolay. Detaylı bilgi almak için tıklayın: Hat Malzemeleri