Hat Sanatı Müzeleri ve Sergileri

01-07-2022 17:10
Hat Sanatı Müzeleri ve Sergileri

Hat sanatı müzeleri ve sergileri, hat sanatıyla ilgilenen ve bu sanatı icra eden kişiler tarafından merakla bekleniyor ve ilgiyle takip ediliyor. Hat sanatında verilmiş olan nadide eserlerinin orijinal kopyalarını, tıpkıbasımlarını ve daha pek çok eseri bir arada görmek, incelemek, ilham almak ve bu sanatı geniş kitlelerle buluşturmak için müzeler ve sergiler büyük önem arz etmektedir. El yazması hat tablolardan hat sanatının bugüne dek verilmiş en nadide örneklerine varıncaya kadar pek çok hat yazılı tablo veya eseri görmek sergi ve müzeler sayesinde mümkün oluyor. Sizler için hat sanatı müzeleri ve sergileri hakkında detaylı bilgiler içeren bir yazı hazırlamaya çalıştık. Bu sayede eğer bu sanata gönül vermiş biriyseniz veya bizzat bu sanatla iştigal ediyorsanız türünün en nadide örneklerini nerede ve ne zaman görebileceğiniz hakkında bilgi sahibi olabileceksiniz.


Şehzade Abdülmecid Efendi ve Hat Sanatı

Ressamlığıyla tanınan ancak müzik ve hat sanatıyla da ilgilenen; sarayda dış dünyaya kapalı olarak yaşamak zorunda olduğu dönemde Saray koleksiyonlarındaki ünlü hattatların levhalarından kopyalar yaparak güzel yazı yazmayı kendi kendine öğrenen Abdülmecid Efendi, resmettiği pek çok tabloda hat levhalarına da yer veriyor. "Şehzade Abdülmecid Efendi ve Hat Sanatı” sergisi, Şehzade Abdülmecid Efendi’nin büyükbabası, amcası, babası ve kuzeni olan sultanlar II. Mahmud (h. 1808-39), Sultan Abdülmecid (h. 1839-61), Sultan Abdülaziz (h. 1861-76) ve Sultan II. Abdülhamid’in (h. 1876-1909) eserlerine odaklanıyor. Sergi, II. Mahmud’un yazı hocaları Kebecizade Mehmed Vasfî’nin (ö. 1831) ve Mustafa Râkım’ın (ö. 1826) eserlerini, hattat sultanların hat levhaları ve kıt’aları ile güzel yazı örneklerini ziyaretçilerle buluşturuyor.


Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu Sergisi

Sakıp Sabancı Müzesi’nin Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu, 14. yüzyılın sonlarından 20. yüzyıla kadarki sürede, ünlü sanatkârlar tarafından hazırlanmış elyazması Kuran-ı Kerim nüshaları ve dua kitaplarını, Kuran-ı Kerim’den ayetlerin ve hadislerin, güzel sözlerin ve şiirlerden dizelerin güzel bir yazı ile yazıldıkları, bezemelerle ve kâğıtlarla süslenmiş sayfaları, tek sayfa yazıların bir arada saklandığı albümleri ve adeta bir tablo gibi, duvara asılmak üzere hazırlanmış, büyük boyutlu yazı panolarını, Osmanlı sultanlarının, kimisi bezemelerle çevrelenmiş tuğralı, resmi belgelerini ve hattatların yazı yazarken kullandıkları, gümüş gibi değerli madenlerden, mercan, fildişi, kemik ve kaplumbağa kabuğu gibi organik malzemelerden yapılmış aletleri içerir.

SSM’nin sürekli sergileri arasında yer alan "Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu”, ziyaret edilmeyi fazlasıyla hak ediyor. Sürekli olması nedeniyle vakitsizlik bahanelerini bertaraf eden sergi, İslam sanatının şaheserlerinden küçük bir parça sunuyor. Pazartesi günleri kapalı olan sergi haftanın diğer günleri saat 18.00’e kadar açık. Çarşamba günleri ise saat 20.00’ye kadar açık olan sergiyi ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Gölcük Ali Vasfi İzmidî Hüsn-i Hat Müzesi’

Hattat Ali Vasfi İzmidî’nin adını taşıyan ve bünyesinde birçok el yazması hat tabloları ve eserleri barındıran hat sanatı müzelerinden biridir. Müze öncelikle hüsn-i hat sanatının tarihsel gelişimi ile başlıyor. Sonrasında ziyaretçileri Emeviler ve Abbasiler dönemine ait kufi yazı örnekleri karşılıyor. Daha sonra Osmanlı dönemi ve özgün istifler ile müzenin sanat yolculuğu devam ediyor. En son bölüme gelindiğinde ebru sanatı örnekleri ve Hattat Ali Vasfi İzmidî Efendi'nin yaşam alanı sergileniyor. Müze Kocaeli’nin Gölcük ilçesi, Örcün köyünde yer almaktadır. Kocaeli’nin ilk ve tek hat müzesidir.

Hattat Ali Vasfi İzmidî, Örcün’de bulunan Osmanlı döneminden kalma tarihi çeşme olan Hacı Mehmet Çeşmesi’nin kitabesinin de hattatı. Hattat Ali Vasfi İzmidî’nin, Kocaeli’de muhtelif yerlerde çok sayıda kitâbe ve hüsn-ü hat eserleri bulunuyor.


Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi

Vakıflara bağlı faaliyet gösteren yapı aslında Beyazıt Külliyesi’nin medresesidir. 1943-1981 yıllarında Belediye Şehir Kütüphanesi olarak kullanılan bina bu tarihte boşaltılarak restore edilmiştir. 1984 Ekim ayında çeşitli yerlerden toplanan hatların ve hatla ilgili araç gereçlerin sergilendiği bir müze haline getirilmiştir. 

Müzede yazma ve levhaların yanı sıra taş üzerine yazılmış hat örneklerinden oluşan 277 parça mevcuttur. Eserlerin yazı çeşitlerine göre ayrıldığı müzede kûfî Mushaflar, risâleler, Hint, Mağrib yazılı yazma eserler ve levhalar, nesih Mushaflar, ahşap oyma, muhakkak Mushaflar ve sülüs levhalar, ta‘lik yazmalar ve levhalar, sülüs ve aynalı yazılar, istifli yazı, sülüs Mushaflar, tuğralar, hattat padişahların eserleri, sülüs ve muhakkak yazmalar, icâzetler, hilyeler, işleme yazılar, hanım hattatların yazıları ve meşkler seksiyonu bulunmaktadır.

Müzede kronolojik sırayla Mustafa Dede, III. Murad, Hâfız Osman, Yedikuleli Seyyid Abdullah, III. Ahmed, Kâtibzâde Mehmed Refî, Mahmud Celâleddin, II. Mahmud, Sultan Abdülmecid, Râkım Efendi, Ali Haydar Bey, Vahdetî Efendi, Kazasker Mustafa İzzet, Mehmed Şefik Bey, Mevlevî Zeki Dede, Mehmed İzzet Efendi, Sâmi Efendi, II. Abdülhamid, Hasan Rızâ, Mehmed Nuri, Kâmil Akdik, Necmeddin Okyay, Hamit Aytaç gibi hat sanatı üstatlarının eserleri teşhir edilmektedir.

 

Eğer siz de hat sanatı ile ilgileniyorsanız ve bu konuda malzemeler arıyorsanız sitemizi ziyaret edebilirsiniz: Vera Sanat

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.