Hattatlık Mesleği Hakkında Merak Ettikleriniz
Hattat nedir sorusuna, usta-çırak ilişkisi içinde geçmişten günümüze kadar gelen, geleneksel Türk sanatlarından hat sanatını yapan kişiye verilen addır şeklinde cevap vermek mümkün. Bir tür güzel yazı yazma sanatı olan hat sanatı; geçmişten günümüze uzanan yolculuğunda pek çok değişim yaşamış, zamanla yepyeni bir hale bürünmüştür. Hattatlık, mevcut yazı tiplerine beceri, hayal gücü ve ruh katarak yeni estetik biçimler oluşturma işidir. Hattatlık mesleği, günümüze kadar usta-çırak ilişkisi içinde devam ederek ulaşmıştır. "Hattat ne iş yapar?” sorusunun cevabını da bu açıklamalardan yola çıkarak verebiliriz; hattat, özel bir kalem aracılığıyla yazıları daha güzel ve estetik hale getirir. Hattatlık sabır, çalışma, emek ve hayal gücü gerektiren bir sanat dalıdır. Gelin şimdi, Vera Sanat olarak sizin için hazırladığımız, "Nasıl hattat olunur? "Kimler hattat olabilir?” gibi sorulara da cevap verdiğimiz yazımıza geçelim.
Hat Sanatı Nedir?
Hat sanatı, Arap harfleri kullanılarak gerçekleştirilen bir tür geleneksel güzel yazı yazma sanatıdır. Hattat unvanı almak için üniversiteden mezun olmaya gerek yoktur. Hat kurslarına devam eden veya hat dersi alan kişiler zaman içinde kendilerini geliştirerek bu sanatı yapabilirler. Osmanlı’da hat sanatının kurucusu Hafız Osman Efendi hakkında bilgi edinmek için yazımızı okuyabilirsiniz.
Hattat Kimdir?
Hattat; ucu keskinleştirilmiş özel bir kalem vasıtasıyla yazıları daha estetik bir biçime sokan, hat sanatını icra eden kişiye verilen isimdir. Hattatlar, hat sanatını genellikle Arapça harfler kullanarak icra ederler. Kısaca hattatlar, yazıların daha güzel ve estetik hale getirilmesinden sorumludur. Hattat olabilmek için çok özel şartlar aranmaz; ancak hat bir yazı sanatı olduğu için kişinin okuma yazma bilmesi, kalem tutma becerisine sahip olması ve güzel yazıya eğilimli olması gerekir.
Hattat Ne İş Yapar?
Hattat; kamış kalem, kağıt, mürekkep, hokka, mühre vb. malzemeleri kullanarak, özellikle ayet ve hadis gibi yazıları göze hoş gelecek şekilde yazan kişidir. Hattatlar, hat sanatını kullanarak hem para kazanırlar hem de güzel yazı estetiğini halka ulaştırırlar.
Nasıl Hattat Olunur?
Günümüzde hattat olmak isteyenler, hüsn-i hat eğitimi almalıdır. Hat sanatında yıllarını harcamış ve tecrübe sahibi olmuş olan kimseler, hat sanatının öğrenmeye hevesli kişilere bu incelikleri öğretirler. Eğitim bittiğinde her ne kadar kişiye hattat dense de, esasen hat eğitimi ömür boyu devam eden bir süreçtir.
Her ne kadar çok sıkı şartlara tabii olmasa da, hattat olabilmek için de bazı şartlar bulunduğunu söyleyebiliriz. Bunların en başında hüsni hat eğitimi almak sayılabilir. Bunun yanında birçok nitelik ve beceriye sahip olmak da gereklidir. Hattat olmak için gereken özellikleri şu şekilde sıralamak mümkün:
- Hüsn-i hat eğitimi almak
- Hat sanatı tekniklerini bilmek
- Kufi, sülüs, nesih gibi yazı stillerine hakim olmak
- Hat sanatı ile yakından ilgilenmek ve hat sanatına karşı yetenekli olmak
- Sabırlı ve azimli olmak
- Yazmaya hevesli olmak ve ara vermeden devam etmek
- Doğru ve kaliteli malzemeleri kullanmak
Hattat Kaç Yıl Okur?
Hattat olmak için belirlenmiş resmi bir eğitim süresi yoktur. Usta-çırak ilişkisi içinde hattat olunabileceği gibi, özel kurslarda eğitim alarak veya üniversitelerdeki hat sanatı bölümünü bitirerek de hattat olmak mümkündür.
Kimler Hattat Olabilir?
Kimler hattat olabilir sorusunun cevabı aslında, herkestir. Ancak bir kişinin hattat olmak için sahip olması gereken bazı özellikler sayılabilir, bunlar:
- Detaycı olmak
- Estetik anlayışa sahip olmak
- Titiz olmak
- Yaratıcı olmak
- Dikkatli olmak
Bunun yanında "Kimler hattat olamaz?” sorusuna da cevap verelim; hat sanatı eğitimi almamış, hat sanatı tekniklerini bilmeyen ve kufi, sülüs, nesih gibi yazı stillerine hakim olmayan kişiler hatta olamaz.
Hattat Mesleğinin Zorlukları Nelerdir?
Her sanat dalında olduğu gibi hat sanatının da zorlukları vardır. Hattat olmanın zorluklarını şu şekilde sıralayabiliriz:
-
Hattatlar sadece özel sektörde çalışabilirler.
-
Devlette istihdam imkanı neredeyse hiç yoktur, bu durum haliyle iş imkanlarını sınırlar.
-
Düzenli maaş imkanı çok olası değildir.
-
Hat sanatında isim yapmış bir kişi değilseniz kazancınız oldukça düşük olacaktır.
Hattat Maaşı Ne Kadar?
Hattat maaşları yapılan işe bağlı olarak değişir. Bu işin belirlenmiş bir standardı olmadığı gibi kazançlar arasında da büyük farklar vardır. Bir hattatın ortalama kazancı, yaptığı işe ve bu işte sergilediği ustalık ve kaliteye göre değişir.
Hattat Olmanın Avantajları Nedir?
Zorluklarının yanı sıra, hattat olmanın bazı avantajları da vardır:
Her şeyden önce hattatlık mesleği, kişinin yaratıcılığının gelişmesini sağlar. Hattatlık yapmak için özel bir sınava girmeye veya bir okuldan mezun olmaya gerek yoktur. Son olarak hattatlık ek iş olarak yapılabilir ve gelir sağlayabilir.
Hattatlar Nerelerde Çalışabilir?
Hattatlar için çok farklı alanlarda iş imkanı vardır. Hattatlık bireysel yapılabileceği gibi kurumsal bir kimlik altında icra edilebilir. Hattatların çalışma alanları arasında:
-
Hat sanatı kursları
-
Sanat atölyeleri
-
Sanat galerileri
-
Organizasyon ve etkinlik firmaları gibi yerleri saymak mümkündür.
Vera Sanat olarak, hat sanatıyla ilgilenen ve hattat olmak isteyen kişiler için gereken tüm malzemeleri tedarik ediyoruz. İster hat sanatına yeni başlamış olun, ister uzun zamandır bu sanat ile uğraşıyor olun… İhtiyaç duyacağınız doğru ve kaliteli tüm malzemeleri Vera Sanat internet sitesinde bulabilirsiniz. Siparişleriniz en hızlı şekilde hazırlanacak ve en kısa sürede size ulaştırılacaktır. Unutmayın, hattatlık eğitimi bir ömür boyu süren bir eğitimdir ve kullanılan doğru ve kaliteli malzemeler eserlerin kalıcılığı bakımından son derece önemlidir.