Hüsni Hat Derslerine Başlamak İsteyenlere Tavsiyeler

23-11-2022 17:00
Hüsni Hat Derslerine Başlamak İsteyenlere Tavsiyeler

Geleneksel Türk sanatlarının en güzel örneklerinden birisi olan hüsni hat sanatı, günümüze kadar usta-çırak disipliniyle ulaşmıştır. Ancak günümüzde bu sanat dalıyla ilgilenmek isteyen kişiler hat kurslarında eğitim almaktadır. Hüsni hat sanatı anlayışını topluma aktarmak ve bu sanatın yarattığı estetik duyguyu yaşatmak amacıyla hat kursu ve hüsni hat dersi veren birçok yer mevcuttur. Hat sanatı geçmişten günümüze kadar ulaşan tarihsel kültürel zenginliğimizi yansıtmaktadır. Hat sanatını icra etmek için hat sanatı dersi alabilir ve bu sanatı öğrenebilirsiniz. Hat sanatını icra edebilmek için ileri seviyede yetenekli veya bilgili olmanıza gerek yok. Hayal gücünüzle ve güzel yazılarınızla besleyeceğiniz hat sanatında belli bir sürenin ardından ustalaşabilir ve hattat olabilirsiniz. Hat sanatının zor olduğunu düşünüyorsanız, hüsnü hat dersi alarak açıklarınızı kapatabilirsiniz. Sizin için hüsni hat sanatı ve kursları hakkında faydalı olabilecek bir yazı hazırladık, İzmir hat dersleri, İzmir hüsni hat dersleri gibi spesifik konu başlıklarında da bilgiler bulabileceğiniz yazımızı mutlaka okuyun. 

Hüsn-i Hat Nedir?

Sözlük manası olarak çizgi, yazı anlamına gelen hat, belirli estetik kurallara bağlı kalarak yazı ve şekiller oluşturmayı amaçlayan geleneksel Türk sanatıdır. Bizdeki adı hüsn-i hat olan bu sanat, batılı ülkelerde "kaligrafi" olarak bilinmektedir. Geçmişi çok eskilere dayanan bir sanat olan hüsn-i hat tüm dünyada yaygındır, ancak Müslüman toplumlarda daha fazla ilgi görmektedir. Özellikle ülkemizde büyük beğeni toplayan hüsni hat sanatı herkesin ilgisini çekmektedir. Hemen hemen her ilimizde mevcut olan hüsn-i hat kursları ile yeni sanatkarlar yetiştirilmektedir. Birçok kurumda hüsn-i hat kursları ücretsiz olarak verilmektedir. Hat sanatı eserleri hakkında bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz.

Hüsn-i Hat Kursları

Hüsn-i hat, ilk etapta hattatlık yapan ustalardan alınacak eğitim ve kurslarla yapılabilir. Belirli kural ve şekillere sahip olan hüsn-i hat sanatını öğrenmek her şeyden önce sabır ve zaman isteyen bir süreçtir. Bu süreç içerisinde Arap harfleri ve hat sanatı yazı karakterleri iyice tanınmalıdır. Hat sanatında harfler belirli semboller haline getirilir, sonrasında harf olarak uygulanır. Gözleme, kendini geliştirmeye ve hayal gücüne bağlı olarak her geçen gün gelişir. Çünkü hat sanatında ortaya çıkan eserler, hattatın yeteneğinin ve becerisinin yanı sıra hayal gücünü de yansıtmaktadır. 


Hat Sanatı Malzemeleri Nelerdir?

Hat sanatını icra edebilmek için çok fazla malzemeye ve büyük bütçelere ihtiyaç yoktur. Kalem, kağıt, mürekkep, mühre, mürekkep hokkası, mıstar ve yazı altlığı ile hat sanatı için ilk adımı hemen atabilirsiniz. Ancak elbette bu geleneksel sanata mutlaka eğitim alarak başlamanızı öneririz. Hat sanatı malzemeleri hakkında daha detaylı bilgi için hazırladığımız yazıya göz atabilirsiniz.


Hat Kursları Nasıl Verilir?

Hüsni hat sanatı kurslarının temel amacı, hüsn-i hat için mürekkep hazırlayabilen, kamış açabilen, kağıt aharlayabilen, harfleri yazı çeşitlerine göre yazabilen, yazı çeşitlerine göre istif yapabilen kişiler yetiştirmektir. Kursların başında, katılımcıların ayrı ayrı kişisel özellikleri, yeterlilikleri ve öğrenme ihtiyaçları belirlenir ve ardından kurslar için yıllık planlar ve ders planları hazırlanır. Öğretim materyallerinin seçimine özen gösterilir, bu materyaller eğitmen tarafından bizzat belirlenir.

Hüsn-i hat sanatı eğitim programında genellikle şu kazanımlara yer verilir;

  • Kamış kalem açmak hokka hazırlamak
  • Hat sanatında uygulanan yazı çeşitlerini tanımak
  • Sülüs hattıyla harfleri yazmak ve sırasıyla harflerin diğer harflerle birleşmelerini yapmak
  • Metin üzerinde hareke yapmak
  • Yazı üzerinde tashih yapmak
  • Yazılan yazıların murakkasını yapmak
  • Levha düzenlemek
  • Nesih hattı ve özelliklerini öğrenmek, nesih hattıyla harfleri yazmak, nesih hattıyla satır yazmak, nesih hattıyla sayfa düzeni yapmak
  • Sülüs-Nesih levha yapmak

Hüsn-i Hat Kurslarını Kimler Alabilir?

Hüsn-i hat kurslarına katılmak için temel olarak hiçbir ön koşul yoktur. Ancak elbette bu bir güzel yazı sanatı olduğundan katılımcıların okuma yazma, en azından kalem kullanabilme becerilerinin bulunması gerekir. Bunun dışında herhangi bir koşul aranmamaktadır. 

Hat sanatında ilerleyen ve zamanla gelişim gösterip kendi hat ürünlerini ortaya koyan kişilere "hattat" denir. Hat sanatını, hat türlerini ve harfleri öğrenmenizin ardından hüsni hat sanatında ustalaşıp hattat unvanı almanız, hat sanatına olan sevginizi daha da artıracaktır. Hat kurslarının sonunda, kursu başarıyla tamamladığınız ve katılım gösterdiğiniz için hat kursu sertifikası verilir.


Büyükşehirlerde Hat Sanatı Kursları Daha Yaygındır

Hüsn-i Hat kursları büyükşehirlerde çok daha yaygındır. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde bu sanat dalına ait çok daha fazla kurs ve ders bulmanız mümkündür. Belediyelerin ve vakıfların verdiği kurslara katılımlar genellikle tamamen ücretsizdir. Siz de bu eğitimlerden yararlanmak isterseniz internet üzerinden yapacağınız kısa bir arama ile bölgenizdeki hat sanatı kurslarına erişebilirsiniz. Hat sanatı hakkında daha geniş bilgi edinebilmek, hat sanatı sergileri ve müzeleri hakkında bilgi almak için yazımıza göz atın.

Eğer hat sanatı ile uğraşmaya karar verdiyseniz, hem profesyonel hem de amatör olarak ihtiyaç duyabileceğiniz tüm malzemeleri Vera Sanat bünyesinde bulabilirsiniz. Tek yapmanız Vera Sanat internet sitesine girmek ve Hat Sanatı kategorisinde ihtiyaçlarınızı seçmek olacaktır. Vera Sanat güvencesiyle malzemeleriniz en kısa sürede kargoya verilerek size ulaştırılır. 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.