İstanbul Sanat Müzeleri

01-07-2022 17:13
İstanbul Sanat Müzeleri

Hiç uyumayan bir şehir olan İstanbul, sanatseverleri sadece sanatın farklı formlarıyla buluşturmakla kalmıyor aynı zamanda ürettikleriyle ve dekorasyonlarıyla da dikkat çeken popüler sanat mekanlarına ev sahipliği yapıyor. Sanatseverleri, muhteşem eserlerle buluşturan bu mekanlar arasında sanat müzelerinin yeri elbette çok büyük. Bu yazımızda sizler için İstanbul sanat müzelerini araştırdık. 


1. Sakıp Sabancı Müzesi

Sakıp Sabancı Müzesi zengin koleksiyonu, kapsamlı uluslararası geçici sergileri, çocuklara, gençlere ve yetişkinlere yönelik eğitim programlarıyla öne çıkan ve keyifle takip edilen müzelerden. Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, zengin bir hat ve resim koleksiyonunu bünyesinde barındıran ve düzenlediği geçici sergilerle birçok ünlü sanatçının eserlerine ev sahipliği yapan bir sanat müzesi. 2002 yılında ziyarete açılan müze, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da bulunan Atlı Köşk'te hizmet vermektedir.

Pazartesi günleri kapalı olan müzenin mağazasında birçok tasarım ürün ve sergilerdeki ürünlerden esinlenerek oluşturulan hediyelik eşyalar bulabilirsiniz.


2. İstanbul Modern

Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı’nın İstanbul Modern’in web sitesinde yer alan şu sözleri, müzenin duruşunu gerçekten çok güzel anlatıyor: "Daha önce hayatlarında müze gezmemiş olan bir kitleden modern sanat uzmanına, anaokulu çocuğundan üniversite üyelerine, anlaşılabilir ve cazip olan, toplumun paylaştığı çok yönlü bir iletişim platformu ortaya çıktı. Sonuçta, bir ailenin her bireyine yönelik, çeşitli zevklere, kültürlere, değişik ilgi alanlarına seslenebilecek zenginlikte bir mekan yarattığımıza inanıyoruz.”

İstanbul Modern’de ufuk açan, merak uyandırıcı, düşünmeye yönelten sergiler dışında, birçok eğitim ve atölye de düzenleniyor. İstanbul Modern Mağaza’da eğlenceli tasarım eşyalardan sergilere özel hazırlanmış ürünlere kadar birçok şey alabilirsiniz. 

Pazartesi günleri kapalı olan müze, perşembe günleri akşam 8’e kadar kapılarını tüm ziyaretçilerine ücretsiz olarak açıyor. Ziyaretiniz sırasında İstanbul Modern Restoran’a uğrayıp manzaraya karşı kahvenizi yudumlayabilirsiniz.


3. SALT Beyoğlu

SALT Beyoğlu, sadece galeri değil, sinema ve oditoryum alanıyla da İstanbul’un cazip sanat mekanlarından biri. Film gösterimi, sergi, söyleşi, performans ve atölye çalışması gibi pek çok etkinliğe katılabilir, araştırmalarınız için arşivinden yararlanabilirsiniz. İstiklal Caddesi üzerinde yer alan Salt Beyoğlu’nun, derginizi alıp kahvenizi yudumlayabileceğiniz hoş bir kafesi de bulunuyor.

4. Pera Müzesi

Suna ve İnan Kıraç Vakfı tarafından kurulan Pera Müzesi, geniş ölçekli bir kültür-sanat hizmeti vermeyi amaçlıyor. Geçmişte; Joan Miró, Akira Kurosawa, Marc Chagall, Pablo Picasso, Fernando Botero, Frida Kahlo, Diego Rivera, Goya gibi dünyanın usta sanatçılarının yapıtlarını ülkemiz sanatseverleriyle buluşturan müze, tüm sergilerini farklı etkinlik ve eğitim programlarıyla destekliyor. Çocukları ve gençleri sanatla buluşturmak, müze bilinci oluşturmak amacıyla eğitici ve eğlenceli eğitimler düzenleniyor.

Pazartesi günleri kapalı olan müzeyi, "Uzun Cuma” günlerinde akşam 10’a kadar ücretsiz olarak gezebilirsiniz. Öğrenciler, "Genç Çarşamba” konsepti kapsamında da müzeyi ücretsiz olarak ziyaret edebiliyor. Müze gezinizin ardından Pera Cafe’ye gelerek, dünya mutfaklarından farklı lezzetler deneyebilirsiniz.


5. Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Tarihi Yarımada’da Hipodrom’da yer alan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Türk ve İslam sanatı eserlerini topluca kapsayan ilk Türk müzesidir. 

Müzenin oda ve salonlarında İslam dünyasının değişik ülkelerinde meydana getirilmiş nadir sanat eserleri sergilenmektedir. Taş ve pişmiş toprak, metal ve seramik objeler, ahşap işlemeler, cam eşyalar, el yazma kitaplar devirlerinin en kıymetli örnekleridir. Büyük salonların bulunduğu geniş camekanlı kısımda, 13-20 yüzyılların el işi Türk halılarının şaheser örnekleri sergilenir. 13. yüzyıl Selçuklu halıları ve sonraki asırlara ait diğer parçalar itina ile sergilenmiştir. Halı bölümünün alt katı son birkaç asrın Türk günlük yaşamı ve eserlerinin sergilendiği etnografik bölümdür.


6. Borusan Contemporary

Borusan Contemporary’de; sergiler, etkinlikler, eğitici aktiviteler, yeni eserler, mekana özgü yerleştirmeler gibi çeşitli programlar ve Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu sizi bekliyor. Borusan Contemporary aslında bir ofis müze. Borusan Holding’in Perili Köşk’teki ofisi, hafta sonları müzeye dönüyor ve ziyaretçilere açılıyor.

Borusan Contemporary, her yaştan sanatsevere seslenmeyi hedef edinen bir müze. Çocuklar, gençler ve yetişkinler için düzenlenen atölye ve etkinliklerde katılımcılar sanat uygulamalarına katılma şansı yakalıyor ve güncel sanatla buluşuyor. 

Hafta sonu gezebileceğiniz müze, akşam 8’e kadar açık. Borusan Contemporary’de ücretsiz rehberli turlar ile 1 saat sürecek sanat avına çıkabilirsiniz. Perili Köşk’ün birinci katında yer alan Borusan ArtStore, sergiler paralelinde tasarlanmış ürünlerden hediyelik eşyalara kadar uzanan geniş yelpazesiyle keyifli bir alışveriş imkanı sunuyor. Nefes kesen Boğaz manzarasıyla Müze Cafe, Perili Köşk’ün ikinci katında sizi biraz dinlenmeye davet ediyor.


7. Ara Güler Müzesi

Ara Güler Müzesi; İstanbul'un Şişli ilçesinde bulunan bir fotoğraf müzesidir. Müzenin amacı, 70 yıllık bir kariyere sahip olan fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in arşivini korunma altına almak ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktır.

Doğuş Grubu ile ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler arasında, 2016 yılında, yapılan bir işbirliği sonucunda kurulması kararlaştırılan müze; sanatçının arşivinden derlenen "Islık Çalan Adam" sergisi ile 16 Ağustos 2018 tarihinde ziyarete açıldı. Tarihi Bomonti Bira Fabrikası yerleşkesinde bulunan dört adet tonozlu yapının yenilenmesi ve dönüştürülmesiyle oluşturulan müze binası, toplamda 971 m²'lik bir inşaat alanı üzerine kuruludur.


8. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

19. yüzyıl Osmanlı resim ve heykel sanatı ve Cumhuriyet döneminin başlıca eserlerinin toplandığı müze, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne bağlı bir kurumdur. 1970’lere kadar Türkiye’deki tek sanat müzesi olarak kalmıştır. Türkiye’nin en önemli modern Türk resim koleksiyonun sahibidir ve Türkiye'nin birçok büyük ilindeki sanat müzelerinin ve Devlet Sanat Galerileri'nin kaynağı durumundadır. 12 bin eserlik koleksiyonun kaynağının tamamına yakını, Sanayi-i Nefise ve Güzel Sanatlar Akademisi’nin (bugünkü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) üyelerine aittir.

Karaköy’de gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer alan MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi binası, 2010 yılında Aga Khan Mimarlık Ödülü, 2015’te Mies van der Rohe Avrupa Birliği Çağdaş Mimarlık Ödülü dahil olmak üzere pek çok prestijli ödüllerin sahibi Emre Arolat Architects mimarlık ofisi tarafından tasarlandı.  


9. İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi (IMOGA) 

Süleyman Saim Tekcan’ın ilk olarak Kadıköy Aralık Sokak’ta, sonrasında Söğütlüçeşme’de kurduğu atölyesinde ve son olarak K.Çamlıca’da kurduğu Artess Çamlıca Sanat Evi’nde üretilen eser ve tecrübe birikimi ve 30 yıllık deneyimin sonucunda Türkiye’nin ilk özgün baskı resim müzesi, IMOGA (Istanbul Museum of Graphic Arts / İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi) 2004 yılında hayata geçirildi.

IMOGA, üretim süreci ve araçlarını tanıma, atölye çalışmalarına katılma, sanatçılarla bir araya gelme fırsatları, kaynak yayınlar gibi tüm eğitici imkanları kapsayan uluslararası standartlarda müze yapılanması ile ziyaretçilerine eşsiz bir sanat deneyimi sunar.


10. Elgiz Müzesi

Koleksiyoner Sevda ve Can Elgiz tarafından 2001’de kurulan Elgiz Müzesi, çağdaş sanatın gelişimini sağlamak misyonuyla hareket eden taze bir müze. Elgiz Müzesi, çok sayıda genç sanatçı ve küratörün projesine yer veriyor, eğitimler ve sosyal programlar düzenliyor. Can Elgiz güncel sanatı şöyle tanımlıyor: "Güncel sanat, bir toplumun geçmişinden aldığı kültür mirası ile ileriye bakan aydınlık yüzünün bir ifadesidir.” Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi’nde dinamik bir yapı ve geleceğe dönük bir bakış açısı için genç sanatçıların da işin içinde olmasına özen gösteriliyor.

Pazar ve pazartesi günleri ile resmi tatil günlerinde kapalı olan müzeyi, haftanın diğer günlerinde ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

 
Hat Sanatı ve Ebru Sanatı malzemeleri için sitemizi ziyaret edin: Vera Sanat 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.