Japon Kağıt Nedir? Japon Kağıt Tarihi, Yapılışı Ve Kullanım Alanları
Japon (Washi) kağıdı Japonya'nın en temel ve genellikle gözden kaçan sanatsal ürünlerinden biridir. 1.300 yıllık üretim süresi boyunca diğer birçok Japon sanat formunun bel kemiğini oluşturmuştur. Aslında washi kağıdı Japon kültüründe o kadar kökleşmiş ki, washi kağıt yapımı etrafında inşa edilmiş tam anlamıyla kasabalar var. En temel terimlerle, washi kağıdı basitçe geleneksel Japon kağıdı anlamına gelir, wa (和) Japonca anlamına gelir ve shi (紙) kağıt anlamına gelir . Eklektik tarihinden, birçok kullanım şekline ve Japonya'daki önemli seyahat noktalarına kadar, bu zengin tarihi ve hala alakalı sanat hakkında öğrenilecek çok etkileyici ve söylenecek çok şey var. Burada Japon kağıdı hakkında bilmeniz gereken her şeyi ele alacağız.
Japon (Washi) Kağıdı Nedir Ve Kökeni Nereden Gelmektedir?
Bugün Japonya'nın kültürel sanatlarının merkezinde yer almasına rağmen, japon kağıdı üretiminin kökleri Çin'e kadar uzandığı biliniyor. Asya anakarasından gelen denizci gezginler, eski Japonya'daki birçok kültürel patlamanın katalizörüydü ve kağıt, uzun bir çığır açan tanıtım dizisindeki başka bir unsurdur. Elle kağıt yapma tekniğinin Budist rahipleri kendi dinine davet ederek Japonya'ya getirilmesi MS 610 civarında gerçekleşmiş. Onu kutsal sutralar yazmak ve mistik düşünce okullarının öğretisel inançlarını kaydetmek için kullanmışlardır.
Japon kağıt yapımı doğal malzemelere dayandığından, japon kağıdı üretimi de diğer tarımsal faaliyetler gibi mevsimlik bir hal almış. Kış, tipik olarak en iyi kağıt yapım mevsimi olarak kabul edilmiş, çünkü Japonya’da hava çiftçiler için ekilebilir tarlalarda ve çeltik tarlalarında çalışamayacak kadar soğuktur. japon kağıdı üreticileri ayrıca, kullandıkları suyun kirlilik içermediğinden ve kağıdın rengini bozulmadığından emin olmak için çözdükleri kış buzundan da faydalanabilmişler.
El yapımı japon kağıdı, Japonya'nın Batılılaşma sürecinden geçtiği Meiji dönemine (1868 - 1912) kadar ana akım olarak kaldı. Artan Batı etkisi ile yoshi kağıdı olarak bilinen şey geldi; esasen seri üretilen, makine yapımı kağıt. Bu dönemden itibaren washi arka planda kalmaya başladı.
Japon (Washi) Kağıdı Çeşitleri Nelerdir?
japon kağıdı’nın üç ana türü vardır - yine de aşırıya kaçıyorsak, her birinin içinde ek stiller ve alt kategoriler vardır. Üç stil ganpishi , kozogami ve mitsumatagami'dir ve her biri kendi kaynak bitkisinin adını taşır.
Ganpishi: Lifli gampi bitkisinden yapılan ganpishi, diğer wagashi türleri kadar yaygın olmasa da, yüksek kalitesi nedeniyle saygı görür. Kağıdın parlak yüzeyi, onu böceklere ve yaşlanmaya karşı dirençli kılarken, resimlerde kullanılan narin fırça işçiliğine de güzel bir şekilde katkıda bulunur. Ayrıca Heian mahkemelerinde yazı kağıdı ve hediye paketleme için kullanıldı.
Kozogami: Kozo veya duttan yapılan kozogami, wagashi kağıdının en yaygın şeklidir. Güçlü ve dayanıklı özellikleri, kitap ciltlemede, yazı kağıdı olarak ve wagasa şemsiyeleri gibi eşyaların yapımında kullanıldığı anlamına geliyordu.
Mitsumata: Edgeworthia chrysantha veya (daha doğrudan) İngilizce'de Oriental paperbush olarak adlandırılan mitsumata bitkisi, Çin'e özgü kösele, koyu yeşil bir çalıdır. Mitsumata, anakaradan gelen gezginler tarafından tanıtıldıktan sonra, dayanıklılığı ve kolay kırışmaması nedeniyle kağıt üretiminde sıklıkla kullanılmıştır.
Japon (Washi) Kağıdı Nasıl Yapılır?
İdeal olarak, washi yapmak için yılın mükemmel zamanı, suyun doğal olarak donduğu ve kirliliklerden arınmış olduğu, kağıt yapımı için en taze, en doğal malzemeleri sunduğu kış mevsimidir. Yöntemler ve malzemeler, yapacağınız yıkama şekline bağlı olarak değişecektir, çünkü Japonya'nın çeşitli bölgelerinin her birinin biraz farklı teknikleri vardır. Bununla birlikte, kılavuz işlevi gören genel bir adım adım prosedür vardır.
Hasat: Öncelikle kağıt için malzemelere ihtiyacınız var. Çoğu japon kağıdı, genellikle yetiştirilen iki çalı olan kozo ve mitsumata ve tipik olarak vahşi olan gampi kullanır. Genellikle bunlar Aralık ve Ocak aylarının daha soğuk aylarında hasat edilir.
Buharlama, soyma ve seçme: Bitkilerin gerekli kısımlarını ayırın, önce dallar buğulanmalıdır. Yumuşak ve soyulmaya hazır olduğunda, kabuk dikkatlice çıkarılır ve kurutulur. Kuru kabuk daha sonra kaynatılır ve tüm kirlilikler tespit edilir ve çıkarılır. Bunu takiben, ön kağıt çözeltisi, bir tabaka haline gelmeden önce lifleri gevşetmek için elle dövülür.
Kaplama: Bu muhtemelen japon kağıdı yapma sürecinin en tanınabilir kısmıdır. Bu, hamurlu kağıt çözeltisinin çok gevşek bir biçimde de olsa son şeklini almaya başladığı zamandır. Buradan kağıt hamuru bir hasır üzerine yayılır ve liflerin birbirine dolaşmasına yardımcı olmak için hasır çalkalanır. İstenilen boyut ve kalınlığa ulaşıldığında, fazla su çözeltiden dökülür.
Son aşamalar: Bir gece kurumaya bırakıldıktan sonra, neredeyse hazır olan sayfalar, son yıkama formuna ulaşmadan önce birkaç estetik adıma daha tabi tutulur. Fazla suyu çıkarmak için kağıt preslenir, daha sonra tabakalar ayrılır, istilacı dokuları gidermek için fırçalanır ve güneşte kurutma işlemini tamamlamak için tekrar bırakılır. Bu büyük kuru tabakalar, japon kağıdının kesildiği temeli oluşturur.
Japon (Washi) Kağıdı Ne İçin Kullanılır?
Japon kağıdı, modern makine yapımı kağıdın kullanıldığı hemen hemen her şey için kullanıldı. Açıkçası el yapımı bir ürün olarak japon kağıdı, normal kağıttan daha pahalıdır. Bu yüzden basit işler için kullanımı çoğunlukla sınırlanmıştır.
Baskı ve yazma: Daha kalın, daha emici dokusu sayesinde japon kağıdı, linoblok baskı, renkli litograflar, tipo baskı, kabartma ve daha çağdaş zamanlarda dijital baskı için mükemmel bir temel oluşturur.
Sanat: Japonya'daki birçok geleneksel sanat formu japon kağıdı temel alınarak yapılıyor. Japonya’dan çıkan sanat eserlerini incelerseniz, tuval veya modern kağıt yerine japon kağıdı kullanmanın karakteristik Japon stilini tanımlayan unsurlardan biri olduğunu göreceksiniz.
Ciltçilik: Japonya edebiyatı seven bir ulustur, bu nedenle japon kağıdı ve yayıncılığın el ele gitmesi gerçekten şaşırtıcı değil. Washi, iç sayfalarda kullanılmak yerine, dayanıklılığı ve esnekliği nedeniyle en çok kitap kapaklarında kullanılır.
Origami: Sağlam, daha dövülebilir dokusu ile japon kağıdı, origami için mükemmel bir araçtır. Şeklini diğer daha ince origami kağıtlarından çok daha iyi korur.
İç tasarım: İlginç, neredeyse dünyevi dokuları ve yumuşak yarı saydam ışığı yayan benzersiz kalitesi nedeniyle japon kağıdı, uzun zamandır lambalar, iç mekan ekranları ve daha yakın zamanda panjurlar ve panjurlar için ideal bir malzeme olarak kabul edilmiştir.
Birbirinden harika Japon Kağıtlarına Vera Sanat güvencesiyle ulaşabilirsiniz.