Kağıdın Tarihi ve Kağıt Çeşitleri

17-08-2022 16:23
Kağıdın Tarihi ve Kağıt Çeşitleri

Bugün kabul ettiğimiz, varlığını bildiğimiz kağıttan önce insanlar resimler ve semboller aracılığıyla iletişim kurdukları zamanlarda, ağaç kabuğuna oyulmuş, mağara duvarları ve papirüs veya kil tabletleri kullanılmıştır. Bütün bunlar doğrultusunda insanlık için taşınabilir ve daha konforlu olan, üzerinde yazı yazılabilecek, resim çizilebilecek bir nesnenin, yani kağıt ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Zaman içerisinde bu gibi ihtiyaçları takip ederek birçok şey icat eden insanlık, kağıt için de yola aynı şekilde çıkmıştır. Vera Sanat’ta bu geleneksel, birbirinden kaliteli birok özel kağıt çeşidine ulaşabilirsiniz. Bugün kullandığımız kağıdın kısa bir tarihi ve kağıt çeşitleri hakkında detaylı bilgiye sahip olmaya ne dersiniz? Okumaya devam edin!

Bilindiği gibi bugün kullandığımız kağıdın ilk temeli bundan yaklaşık 2000 yıl önce, Çin'de atıldı. Çinli mucitler, çizimlerini ve yazılarını kaydetme ihtiyacı duyuyorlardı ve bunun için bez çarşaflar hazırlayabileceklerini keşfettiler ve böylece yazılı iletişimi insanlık için bir sonraki aşamaya taşıdılar. 

İlk kağıt olarak nitelendirilebilecek nesne, Çin'de Ts'ai Lun tarafından yapılmıştır. Ts’ai Lun o zamanlar Çinli bir mahkeme yetkilisidir. Tarih kitaplarına göre, Ts'ai Lun’un dut kabuğu, kenevir ve paçavraları suyla karıştırıp ve bir püre haline getirmiş ve ardından da oluşan bu sıvıyı bastırarak ince bir tabaka oluşturmuş. Son olarak da oluşan ince hasırımsı nesneyi güneşte kuruttuğu biliniyor. O zamanla kağıt olarak nitelendirilebilecek ilk kullanılan nesne Ts’ai’nin bu tarifiyle üretilmiştir.

8. yüzyılda, yani Ts'ai'nin kağıt olarak nitelendirilebilecek ilk keşfinden yaklaşık 300 yıl sonra, kağıdın yapılış sırrı şimdi Ortadoğu olarak adlandırılan bölgeye kadar yayıldı. Yine de Avrupa’lıların kağıtle ve kağıt üretimiyle tanışması 500 yıl kadar zaman aldı. Bu gelişmelerin ardından İspanya'da ilk kağıt fabrikaları kuruldu ve çok geçmeden tüm Avrupa'daki fabrikalarda kağıt üretimine yönelik gelişmeler yaşandı.

Daha sonra, kağıt yapımı daha kolay olduğu için önemli kitapların, örneğin dini kitaplar, ve yasal belgelerin basılması için kağıt kullanıldı.

İngiltere, 15. yüzyılın sonlarında büyük miktarda kağıt üretmeye başladı ve birçok ülkeye yıllarca kağıt sağladı.

Son olarak, 1690'da Pensilvanya'da ABD’nin ilk kağıt fabrikası inşa edildi.  İlk başta Amerikan kağıt fabrikaları Çin’de kullanılan yöntemin aynısını kullandı. Kağıt yapmak için eski paçavraları ve kıyafetleri tek tek lifler halinde parçalayarak bir karışımla püre haline getirdiler ve kuruttular. Ancak, zamanla kağıdın kullanım alanları çok genişledi ve kağıda olan talep arttı, fabrikalar artık lif kullanmaya başladılar çünkü odun kumaştan daha ucuz ve daha bulması çok daha kolaydı.

Bugün,kağıt, sürdürülebilir şekilde yönetilen, endüstriyel amaçla yetiştirilen ormanlardaki ağaçlardan üretiliyor. Geri dönüşümü her alanda amaçlanan kağıt, dünyada her zaman geri dönüşümün bir parçası olmuştur. Günümüzde kağıt geri dönüşümü için birçok kampanya yürütülüyor ve bu kampanyalar da oldukça kağıt tasarrufu sağlanıyor. 

Kağıt Çeşitleri Nelerdir?

Asitsiz Kağıtlar: Üretimleri sırasında pH değeri nötr veya alkalin pH düzeyi 7.0 civarında tutulan kağıt türüdür. Asitsiz kağıtlar çoğunlukla geleneksel el sanatlarında, güzel sanatlar baskılarında ve fotoğraf albümleri, kütüphane malzemeleri gibi alanlarda kullanılır. Kağıttaki asidin başlıca kaynağı ağacın odun özüdür, ancak asitsiz kağıtlar lignin içermemektedir. Asitsiz kağıtlar mutlaka uzun ömürlü kalıcı kağıt demek değildir ama kalıcı olması istenen kağıtlar her zaman asitsiz olarak üretilmektedir. Hazır murakka kağıtları da asitsiz kağıtlara örnek olarak gösterilebilir.

Japon Kağıtlar: Japon (Washi) kağıdı Japonya'nın en temel ve genellikle gözden kaçan sanatsal ürünlerinden biridir. 1.300 yıllık üretim süresi boyunca diğer birçok Japon sanat formunun bel kemiğini oluşturmuştur. Adı üzerinde Japon kağıtlar Japonya'da su kenarında yetişen saza benzer bir bitkiden üretilirler. Bu bitkinin lifleri özenle ayrılır ve tamamen elle yapılan, krem renkli, parlak, çok sağlam ve pahalı bir tür kağıt olan Japon kağıdı üretilir. Özellikle, yazma eserlerin onarımında kullanılmaktadır

Fil Kağıtlar: Endonezya'nın Bogor kentinde yer alan Taman Safari Endonezya Hayvanat Bahçesinden çıkan Fil kağıtlar fikri, Sumatra Adasına özgü Sumatra fillerinin dışkıları kullanılıyor ve bu dışkılar doğal yollarla yedi aşamada kağıda dönüştürülüyor. Tamamen fil dışkısından üretilen bu kağıtlar, geri dönüşüme en büyük katkı sağlayan kağıt çeşitlerinden biridir. Hayvanat bahçesi içerisinde kurulan ve Safari Poo Paper adı verilen atölyede Sumatra fillerinin dışkıları toplanıyor. Kağıt yapım işlemi ilk olarak dışkıların yıkanmasıyla başlıyor ve daha sonra kaynatma, dezenfeksiyon işlemleri uygulandıktan sonra dışkılardan elde edilen lifler kurutuluyor. Su ile makinede karıştırılarak homojen hale getirilen ve baskılama işlemi uygulanan kağıtlar, son aşama olarak da kurutuluyorlar ve kullanıma hazır hale geliyorlar. Oldukça dayanıklı ve çok tercih edilen kağıt çeşitlerinden biri olan fil kağıtlar sayesinde her yıl binlerce ağaç kesilmekten kurtarılıyor.

Bhutan Kağıdı: Bhutan ülkesinde üretilen bir kağıt çeşididir. Sahip olduğu zengin doku ve yüksek kalitesiyle, el yapımı kağıtlar arasında oldukça sevilen bir kağıttır. Bhutan kağıdı üretiminde mitsumata, defne ağacı ve eğrelti otu yaprakları kullanılmaktadır. Bhutan kağıdının bileşenleri arasında yer alan her bir bitkinin kağıda kattığı düşünülen ayrı bir özellik vardır. Bu bitkiler sayesinde kağıdın tokluğu, esnekliği ve emiciliği için çok önemlidir. Bhutan kağıdının üretimi birtakım işlemleri içerir ancak tamamen doğal yöntemlerle yapılır ve üretim sürecinde hiçbir kimyasal madde kullanılmaz. Bu sebeple bhutan kağıdı sürdürülebilirlik açısından da çevre dostu bir kağıttır. Modern yöntemlerle üretilen kağıtla kıyasla geri dönüşümü oldukça kolaydır. Buthan kağıdı el yapımı bir kağıt olduğu için üretimi oldukça zor ve zaman gerektirir. Tek bir sayfa buthan kağıdının yapımı üç gün sürmektedir. Bu sebeple en özen kağıtlardan birisidir.

Geleneksel el sanatlarında kullanılan bütün kağıtlara Vera Sanat güvencesiyle kolayca ulaşabilirsiniz. Vera Sanat internet sitesinden kolayca fil kağıtlar, asitsiz kağıtlar, aharlı-aharsız kağıtlar olmak üzere birçok kağıt çeşidini hemen sipariş edebilirsiniz!


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.