Nepal Kağıdı Nedir? Nasıl Yapılır? Nerede Kullanılır?
Nepal kağıdı tarihi 12. Yüzyıla dayanan bir kağıt türüdür ve o tarihten bu yana kullanılan el yapımı kağıt çeşitlerinden biridir. Nepal kağıdı Geleneksel sanatlarda en çok tercih edilen bir kağıt çeşididir ve oldukça dayanıklı olması ile de ünlüdür Eğer geleneksel sanatlar ile uğraşıyorsanız, kendinize kağıt seçmeye çalışıyorsanız veya bu kağıtlarla ilgili bir fikriniz yoksa, okumaya devam edin! Nepal kağıdı nedir? Ne işe yarar? Nasıl yapılır? Sorularına cevap vereceğiz.
Nepal kağıdı nedir?
Nepal kağıdı, 1800 metre ile 3000 metre arası yükseklerde yetişen, yüksek lifli bir yapıya sahip olan defne ağacından yapılmaktadır. Defne ağacı diğer bilinen ismi ile lokta ağacı 4 ile 6 yıl arasında yetişen bir ağaçtır. Nepal kağıdının yapıldığı bu ağacın iç lifleri uzun ve esnektir. Bu sayede güçlü ve esnek bir kağıt oluşmasını sağlar. Nepal kağıdı asitsiz üretilen bir kağıttır, üretiminde herhangi bir kimyasal madde kullanılmaz, tamamen çevre dostudur. Oldukça yumuşak bir dokuya sahip olan bu kağıt çeşidi yırtıldığında güzel kıvrımlar oluşturur. Kendine özgü dokusundan dolayı minyatür, hat ve tezhip gibi birçok geleneksel sanat çeşidinde kullanılmaktadır. Nepal kağıdın kullanıldığı başka alanlar da mevcuttur.
Nepal kağıdı nasıl yapılır?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Nepal kağıdı Himalayalar’da yaklaşık 2000 metre veya daha yüksek rakımlarda yetişen defne ağacından üretilir. Defne ağacının diğer bilinen ismi ise loktadır. Bu ağacının yetişme süresi oldukça uzundur, 4 ile 6 yıl arasında tamamen kendini yeniler. Bu nedenle kağıt üretimi için ağacın köklerine zarar vermeden, iç kabuk soyularak işleme başlanır. Bu durum ise Nepal kağıdının üretimini daha da zahmetli yapmaktadır. Bu sebeple oldukça değerli ve nadir olan bir kağıt türüdür.
Nepal kağıdı üretiminde birtakım işlemler takip edilir. Öncelikle ağacın kabuğu alındıktan sonra kabuktaki lifleri yumuşatmak ve onları parçalarına ayırabilmek için 8 saat kadar iyi bir şekilde kaynatılır. Bu sayede yumuşak bir macun elde edilir. Elde edilen macun hamur haline getirildikten sonrasında çerçevelere eşit bir biçimde dağıtılır. Bu aşamada çarpıcı kağıtlar oluşturmak için üzerlerine yapraklar ve çiçekler serilebilir. Sonrasında güneşte kurutulur. Kağıtlara desen katmak için ilk teknik serigrafi baskı tekniğidir. Nepal kağıdı üretiminde her bir yaprak için su bazlı boyalar kullanılır. İkinci teknik ise kağıdın baz boyalar ile boyanmasıdır. Nepal kağıdı üretim aşamalarının herhangi birinde hiçbir kimyasal madde kullanılmaz, bu sebeple nepal kağıdının geri dönüşümü de oldukça kolaydır. Kullanılan boyalar bitkilerden elde edilir ve bu yöntem yüzyıllardır Nepal kağıdı üretiminde kullanılır. Üretimdeki her aşama gelenekselleşmiştir.
Boyama işleminden sonra kağıt ikinci kez güneşte kurumaya bırakılır ve sonrasında teker teker istiflenerek kullanıma hazır hale getirilir.
Nepal kağıdı ne için kullanılır?
Nepal kağıdının kullanım alanları çoğunlukla geleneksel el sanatlarıdır. Minyatür, hat ve tezhip gibi geleneksel sanat alanlarında kullanılır. Tok bir kağıt olduğu için yüksek emiciliğe sahiptir. Ayrıca Japonya geleneksel kağıt katlama sanatı olan origami sanatında da kullanılır. Bunların dışında günlük yaşamda da yer edinmiştir. Esnek ve güçlü bir kağıt olması sebebi ile geri dönüştürülen hediye paketlerinde ve kitap ciltleme işleminde de kullanılmaktadır.
Eğer geleneksel el sanatlarına ilgi duyuyorsanız Nepal kağıdına Vera Sanat güvencesiyle kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bunun yanında geleneksel el sanatları için gerekli olan her türden malzemelere de kategoriler kısmından ulaşıp, bilgi edinebilirsiniz.