Resim Fırçası Çeşitleri ve Özellikleri

10-10-2022 11:46
Resim Fırçası Çeşitleri ve Özellikleri

Resim fırçası, resim yaparken boyayı resim yapmak için tercih edilen yüzeylere yayma işleminde kullanılır ve resim malzemeleri arasında en önemli görevlerden birini üstlenir. Resim sanatında kullanılan fırçaların, hayal gücümüzde tasarladığımız, yapmak istediğimiz formları, resim yapılacak olan yüzeye aktarmak ya da renklendirmek için uygun özelliklere sahip olması önemlidir. Çizmek istediğiniz forumlara uygun olan fırçalar kullanıldığında, hem çizim hem de renklendirme açısından istenilen sonuçlar kolayca elde edilir. Vera Sanat’ta her çeşit boyaya uygun resim fırçalarına buradan ulaşabilirsiniz. Eğer siz de resim yapmak istiyor ancak hangi fırçalara ihtiyacınız olduğunu bilmiyorsanız bu yazıyı okumaya devam edin!


Resim Fırçası Seçerken Nelere Dikkat Edilir?


Resim fırçası çeşitleri, üretiminde kullanılan materyallere göre doğal veya sentetik, uç şekillerine göre de oval veya yassı şeklinde sınıflandırılır. En çok kullanılan resim fırçaları genel olarak ise 1-18 numaraları fırçalar arasındadır. Eğer resim yapmaya yeni başlıyorsanız, bütün fırçalardan satın almak yerine genellikle 3-4 fırça satın alarak işe başlamakta yarar var. Resme yeni başlayanlar için ilk etapta  5, 10 ve 14 numaralı fırçalar yeterli olabilir. Bu 3 fırça hem ince hem orta hem de kalın formlar oluşturabilmenize yardımcı olacaktır.

Düşük numaralı fırçalar, fırçanın inceliğini, yüksek numaralı fırçalar ise fırçanın kalınlığını ifade etmektedir. İnce fırçalar şekil vermek, detay çizimler yapmak, simetrik formlar oluşturmak için kullanılırken, kalın fırçalar ise boyayı geniş yüzeylere yaymak, için kullanılır. 


Üretim Materyallerine Göre Resim Fırçaları


Doğal kıllı fırçalar, boyayı kağıda aktarmak için sevilerek kullanılan fırçalardır. Doğal kıllı fırçalar genel olarak at, samur, sincap kıllarından üretilir. Doğal kıllı fırçalar arasında en önemli yere ise kedi kılından yapılan fırçalar sahiptir. Bu fırçaların tarihsel bir önemi vardır. Osmanlı döneminde minyatür sanatında kedi kılı fırçalar kullanılmıştır.

Samur fırçalar, günümüzde en çok sevilen doğal kıllı fırçalar arasındadır. Bu sebeple de gerçek samur kılından üretilmiş fırça bulmak oldukça zordur. Günümüzde samur kılı fırçaların replika satışları yaygınlaşmıştır. Vera Sanat güvencesiyle orijinal samur kılı fırçaları güvenle satın alabilirsiniz.


Samur kılı fırçalar, doğal kıllardan üretildiği için çok hassas fırçalardır ve bu nedenle temizliklerinin doğru yapılması çok önemlidir aksi halde uzun ömürlü kullanımı mümkün değildir. Bütün doğal kıllı fırçalar sentetik kıllı fırçalarla kıyaslandığında daha kısa ömürlüdür, ancak samur kılından üretilen fırçalar diğer doğal kıllı fırçalara kıyasla daha yüksek hassasiyete sahiptir. Bu nedenle doğal içerikli özel temizleyiciler yardımıyla temizlenmeli ve kılları aşağı doğru sarkıtarak kurutulmalıdır.


Sentetik kıllı fırçalar, doğal kıllı fırçalarla kıyaslandığında daha sert ve doğal olarak da daha uzun ömürlü fırçalardır. Ne yazık ki, sentetik oldukları için doğal kıllı fırçalara göre daha az su ve boya tutma kapasitesine sahiptirler. Fiyatları da doğal kıllı fırçalara göre oldukça uygundur.



Uç Özelliklerine Göre Resim Fırçaları


Resim fırçaları, uç şekillerine göre de oval, kesik, yassı, yelpaze olarak sınıflandırılabilir. Burada resim fırçası ucu seçerken, önemli olan hangi boyayı kullanacağınızı ve hangi teknikle resim yapmak istediğinizdir. Resim fırçaları kullanılacak boyaya ve resim yapılacak tekniğe göre değişmektedir.


Oval fırçalar, en çok kullanılan resim fırçaları arasındadır. Hem ayrıntı hem de yüzeysel çalışmalarda büyük kolaylıklar sağlar. Oval fırçaların en çok tercih edildiği resim tekniği sulu boyadır. Çünkü oval resim fırçaları su ve boyanın yüzeylerde kolayca yayılmasını sağlayacak en iyi uç yapısına sahiptir. Sulu boya çalışmaları için, fırçanın adı üzerinde sulu boyayı kağıda götürecek kadar tutabilmesi önemlidir. Oval fırça ucu, sudan çıkınca kılları bir arada toplandığı için kağıda sürüldüğünde, içine hapsettiği sulu boyayı kolayca aktarabilir. En iyi sulu boya markaları için bir diğer yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.


Yassı fırçalar ise geniş yüzeyleri ıslatmak veya taban boyaları oluşturmak için hızlı ve etkin kullanılabilen fırçalardır. Oval fırçalara kıyasla daha az su veya boya tutabilir ve bu nedenle daha farklı dokular oluşturma ya da çizgi çalışmalarında kullanılır. Yağlı boya çalışmalarında genel olarak yassı fırçalar tercih edilir. Yassı fırçalarında sentetik ve doğal kıllardan üretilen versiyonları mevcuttur.

Yassı fırçalar kategorisine ait olan yelpaze fırçaların da resim için önemli bir yeri vardır. Yelpaze fırçalar, resme artistik özellikler katmak için kullanılan fırçalardır. Farklı dokular ve efektler oluşturmak için en çok kullanılan fırça çeşidi yelpaze fırçalardır. 


Resim Fırçası Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?


Resim fırçası fırçası temizliği, yukarıda da bahsettiğimiz gibi hem resimlerinizde istediğiniz sonuçlara ulaşabilmek için hem de fırçaları uzun ömürlü bir şekilde kullanabilmek için çok önemlidir. Fırça temizliğinde bazı hassas noktalar vardır. Doğru temizleme malzemesi ile fırçalar iyi bir şekilde temizlenmelidir. Eğer fırçalar arasında boya kalıntıları kalır ve kurur iste bu durum fırçanın kısa ömürlü olmasına sebep olacaktır.

Fırçaya çözücü alıp, daha sonra fırçayı temiz bir pamuklu ya da keten beze sildirerek temizleyebilirsiniz. Bu işlemi birkaç defa tekrar ettikten sonra son aşama olarak ılık sabunlu su ile fırçalarınızı yıkayıp, ardından da bol su ile durulamalısınız. Bu yöntemi izleyerek fırçalarınızdaki boya kalıntılarından kurtulabilirsiniz.



Profesyoneller, resim çalışmalarında her renk için ayrı bir fırça kullanır ve aslında boyaların karışmaması için doğru olan da budur. Ancak yeni başlayanlar için bu durum bizce çok da geçerli değil. İhtiyacınız olan 3-4 fırçayı edinerek zaman içerisinde hangi fırçalarla daha rahat çalıştığınızı kendiniz keşfedeceksiniz. Vera Sanat’ta her çeşit boya fırçasına ve fırça setlerine ulaşmanın mümkündür. Orijinal doğal kıllı fırçaları güvenle Vera Sanat’tan satın alabilirsiniz. Vera Sanat internet sitesini ziyaret etmek için buraya tıklayın!
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.