Sanat Malzemeleri Nelerdir ve Nereden Satın Alınır?

17-08-2022 16:39
Sanat Malzemeleri Nelerdir ve Nereden Satın Alınır?

Hat, tezhip, ebru gibi geleneksel sanat dallarıyla ister profesyonel olarak ister hobi olarak ilgileniyor olun, bu sanatları icra etmek için kaliteli, doğru ve uzun ömürlü malzemelere ihtiyacınız olduğu bir gerçektir. Sanat malzemeleri dendiğinde akıllara ilk olarak kalem, kağıt, boya, mürekkep gibi temel malzemeler gelir. Ancak geleneksel sanat dallarından biriyle uğraşıyorsanız sadece bu kadarının size yetmesi mümkün değildir. Bunların yanı sıra hokka, liva, kamış kalem, büyüteç, fırça, tarak, kitre, ebru kağıdı, aharlı kağıt, ezilmiş altın, samur fırça, mühre, sıvı zamk, vb. pek çok yan ürüne de ihtiyaç duyarsınız. Sanat malzemeleri satışı söz konusu olduğunda veya hobi sanat malzemeleri aradığınızda karşınıza onlarca satıcının çıkması gayet normaldir. Ancak hat sanatı malzemeleri veya ebru sanatı malzemeleri arıyorsanız doğru yerle çalışmanın önemi büyüktür. Vera sanat malzemeleri ihtiyaç duyduğunuz tüm ürünleri eksiksiz olarak ve en yüksek kalitede sizlere sunmayı amaç edinmiştir. Profesyonel veya amatör olmanız farketmez, size eksiksiz olarak sunulan doğru ürünler ve malzemelerle aklınızdakini kağıda dökme konusunda artık hiç sorun yaşamayacaksınız. Bu yazımızda sizlere hat, ebru ve tezhip sanatları ve bunu sanatları icra ederken kullanılan malzemeler hakkında kısa bilgiler vereceğiz.


Tezhip Sanatı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kelime anlamı olarak, altınla süslemek manasına gelen tezhip sanatı geleneksel Türk süsleme sanatlarından biridir. 18 ve 22 ayar ezilmiş altın kullanılarak ve çeşitli renklerle kitap, levha ve kıymetli evrak gibi yazmaların süslenmesidir. Tezhip yapan sanatkara "müzehhib" tezhip ile süslenmiş esere de "müzehheb" ismi verilir.

Başta padişahlar olmak üzere genellikle devlet büyüklerine ve ünlü kişilere sunulan her türden yazma kitapları, bilhassa şiir kitaplarını tezhiplemek geçmişi çok eskilere dayanan bir uygulamadır. Ancak tezhip sanatı en çok Kuran-ı Kerim'lerin ilk ve son sayfalarında, surelerin baş kısımlarında kullanılmıştır. Tezhiplerin sanatsal değerlerinin yanı sıra manevi bir değere de sahip oldukları söylenebilir. 

Tezhip sanatı en parlak devrini Osmanlı döneminde, özellikle Kanuni zamanında yaşamıştır. Türk tezhip sanatında en favori renk seçeneği lacivert renk tonlarıdır.


Nasıl Yapılır?

Tezhip dendiğinde akla ilk gelen ve en önemli malzemeler altın ve boyadır. Eski zamanlarda daha ziyade pastel renklerin hakim olduğu toprak boyalar kullanılırken, günümüzde daha çok hazır boyalardan istifade edilir. Altın boya, altın varağın su içinde ezilmesi ve jelatin ile karıştırılmasıyla hazırlanır. Uygulanması düşünülen motif veya desen tezhibin uygulanacağı kağıt üzerine silkme yöntemiyle aktarılır. 

Serbest desenlerin tümü tek seferde işlenir. Boyama ve altınla bezeme işleminin tamamlanmasının ardından altınla bezenmiş olan yerler istenmesi halinde zer mühre ile parlatılır. 


Tezhip Sanatı Malzemeleri Nelerdir? 

Her geleneksel sanat dalında olduğu gibi tezhip sanatında da kullanılan belli başlı malzemeler vardır. Çeşitli boyalar, nişasta, kurşun kalem, şap, Arap zamkı, çini mürekkebi, maket bıçağı ve mukavva tezhip sanatında gerekli olan malzemeler arasında sayılabilir. Tezhip koleksiyoncularının ekseriyetle kaliteli malzemelerden yapılmış tezhip eserlerinin tercih etmesinden dolayı, tezhip yaparken kullanılan malzemelerin de kaliteli olması tercih sebebidir. Vera Sanat’ta her tür tezhip sanatı malzemesini bulabilirsiniz. 


Hat Sanatı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Hat sanatı kısaca, Arap harflerinin kullanılmasıyla yazının daha estetik ve güzel hale getirilmesidir. Hat ile ortaya çıkarılan estetik ve güzel yazılar Osmanlı döneminde başlayıp günümüze kadar ulaşmıştır.

Hat sanatında yetişmek, usta çırak ilişkisi şeklinde olur. Pek çok cami, medrese, han ve çeşitli kurumlar hat işçiliği vasıtasıyla süslenmiş ve içinde bulunulan dönemi temsil etmiştir.

Hat sanatının Osmanlıda diğer bölgelerde gelişimi, Arap harflerinin gelişmesine paralel şekilde devam etmiştir. Arap harflerinin gelişim gösterdiği ülkelerde hat sanatı da giderek daha yaygın bir hale gelmiştir.


Hat Sanatı Nasıl Yapılır?

Temel olarak hat sanatının nasıl yapılacağı hattatın bildiği bir husustur. Arap harfleri kullanılarak icra edilen bu sanat türünde, hattat kafasında canlandırdığı veya hayal ettiği şeyleri yazıya döker.

Hat sanatını icra etmeye başlamadan önce hattatın yapması gereken ilk şey, kağıda dökeceği harfleri kafasında tasarlamak olmalıdır. Daha sonra kafasındaki tasarıyı kendi isteğine ve zevkine göre kağıda nakşederek sanatını icra eder. Hat sanatını icra edebilmek için hayal gücünün yanı sıra yazı türlerine de hakim olmalı ve gerekli malzemelere sahip olmalısınız.


Hat Sanatı Malzemeleri Nelerdir?

Hat sanatının uygulanmasında kullanılan hat malzemeleri arasında en başta kalem, mürekkep ve kağıt bulunmaktadır. Bu malzemelerin yanı sıra kalemtıraş, hokka, makta gibi yazıma yardımcı malzemeler de gerekmektedir.


Ebru Sanatı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Ebru sanatı Osmanlıdan günümüze kadar ulaşmayı başarmış, esas olarak su ve boya kullanılarak gerçekleştirilen geleneksel bir kağıt sanatıdır. Tıpkı hat sanatında olduğu gibi Ebru sanatında da ön planda olan şey ebru yapan kişinin hayal gücüdür. Eski zamanlarda ebru sanatı ekseriyetle kitap kapaklarını süslemek için yapılırdı. Çok sayıda sanatkar bu yolla geçimini sağlardı, ancak günümüzde ebru çoğunlukla hobi olarak devam etmektedir.


Ebru Nasıl Yapılır?

Ebru yapmak için ilk olarak bir tekneye, istenen kıvamı elde etmek için kitre ile yoğunlaştırılmış su eklenir ardından teknede hazırlanan sıvı bir tülbentten süzülerek temizlenmesi sağlanır. Daha sonraki aşamada toprak boyalar ezilerek macun kıvamına getirilir ve bu boyaya öd eklenerek bu karışım on beş (15) gün boyunca dinlenmeye bırakılır.

Bekleme süresinin ardından boya sulandırılır ve uygulanmaya hazır hale getirilir. Boya, sanatkarın hayal gücüne göre uygulanır ve sonrasında çizilen şeklin kağıda aktarılması için üzerine kağıt serilir. Bu şekilde ebru tamamlanır.


Ebru Sanatı Malzemeleri Nelerdir?

Geleneksel Ebru sanatında kullanılan malzemeler şunlardır;

Mat ve emici özelliği bulunan, Hamur kağıt, 

Kitre adı verilen yapıştırıcı, 

Boyalar  

Renklerin kitrenin üzerine yapışmasını sağlayarak sabitlenmesi için Öd. 

Ebruya şekil vermek için kullanılan materyal olan "Biz”. 

Fırça


Aradığınız Her Şey için Vera Sanat

Geleneksel Türk sanatları ile ilgileniyorsanız; hat, ebru ve tezhip sanatlarına gönül verdiyseniz aradığınız tüm malzemeler için bize danışabilirsiniz. İster amatör olun ister profesyonel Vera Sanat koleksiyonunda ihtiyacınızı karşılayacağınız her türlü malzemeyi bulabilirsiniz. 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.