Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi Gezi Rehberi
Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan ve İstanbul'un Beyazıt İlçesi'nde bulunan Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi II. Beyazıt Külliyesi'ne ait olan Beyazıt Medresesi içindedir. Daha önce giriş kapısının sağında, büyük dikdörtgen havuz bulunduğundan, halk arasında "Havuzlu Medrese" olarak da tanınmaktadır.
Bir müze ve sanat şehri olan İstanbul'un en önemli ve görülmeye değer müzeleri arasında yer alan Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi sizler için bir araya getirmeye çalıştık. İşte sizler için hazırladığımız, Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti ne kadardır, hangi günler açık, neler sergileniyor vb. sorulara cevap bulabileceğiniz Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi gezi rehberi.
Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi Tarihi
Vakıf hat sanatları müzesi ilk defa 1969 yılında İstanbul’da vatan caddesinde bulunan sultan Selim medresesi’nde Türk Yazı Sanatları Müzesi adıyla kurulmuştur
Sultan Selim medresesi’nde kurulan bu müzenin buradaki ömrü çok fazla olmamış medresenin bir sağlık kuruluşuna tahsisi üzerine içerisindeki eserler Fatih Camii’nin külliyesinde bir süre koruma altına alınmıştır. Müzenin yeni yeri Beyazıt külliyesinin medresesi olarak belirlenmiş Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi adıyla 1984 yılında yeniden açılmıştır. İstanbul ili Fatih ilçesi Beyazıt’ta bulunan Vakıf Hat Sanatları Müzesi günümüzde Sultan II. Beyazıt Külliyesi’nin medresesi içerisinde yer almaktadır.
Medrese, Sultan II. Beyazıt külliyesi ile birlikte 1506-1508 yıllarında yapılmıştır. Caminin kuzeybatısında, klasik Osmanlı medrese plan düzeninde olan bu yapının merkezini kare planlı, üzeri kubbeli dershane bölümü oluşturmaktadır. Bunun üç tarafı 13 odadan meydana gelmiştir. Yapımında kesme taş ve tuğla kullanılmış, dershanede bir sıra taş bir sıra tuğla izlenmiştir. Giriş kapısı kubbeli ve oldukça sade görünümdedir. Üzerine de rumi ve hatayilerden oluşan bir alınlık yerleştirilmiştir. Önlerinde revak olan medrese odaları kareye yakın planlı olup üzerleri kubbelidir.
Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi’nde 14 teşhir bölümü bulunmaktadır.
Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi'nde Neler Var?
Müzede küfi yazmalı Kuran-ı Kerimler, Hint ve Mağrip hatlı yazma esereler, risaleler, levhalar, ahşap kat’ıa eserler ve sülüs levhalar bulunmaktadır. Talik yazma ve levhalar, aynalı yazılar, istifili yazılar, nesih Kuran-ı Kerimler, sülüs ve muhakkak yazmalar, icazetler, hilyeler, meşkler, etnograik teşhirler yer almaktadır.
Yazma ve levha eserlerin yanı sıra, çeşitli malzeme üzerine, (taş, cam, kumaş, maden) yazılmış eserlerin bulunduğu müzede, 277 adedi sergide olmak üzere toplam 3638 eser mevcuttur. Dershane odasında da kutsal emanetler sergilenmektedir. Müzedeki eserler, yazı çeşitlerine göre ayrılarak, eğitici olması ön planda tutularak sergilenmiştir. Müze bahçesinde Ahmet Ziya Bey tarafından yapılmış iki güneş saati bulunmaktadır.
Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi Nerede?
Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan ve İstanbul'un Fatih İlçesi'nde, Beyazıt’ta bulunan Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi II. Beyazıt Külliyesi'ne ait olan Beyazıt Medresesi içindedir. Daha önce giriş kapısının sağında, büyük dikdörtgen havuz bulunduğundan, halk arasında "Havuzlu Medrese" olarak da tanınmaktadır.
Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi'ne Nasıl Gidilir?
Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi'ne toplu taşıma veya hususi aracınız ile rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Otobüs ile gelmek isteyen kişiler 32A, 35A, 36ES, 38, 38Z, 41Y, 77A, 92B, 97, 97G, HVİST-12 otobüslerine binerek bölgeye ulaşabilirler.
Tramvay ile gelmek isteyenler T1 hattını kullanmalıdır. Ayrıca Metro M1B-M2 ve Marmaray ile de ulaşım mevcuttur.
Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi Giriş Ücreti Ne Kadar?
Çok önemli eserlere ev sahipliği yapan Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi, maalesef 2009 yılından bu yana restorasyon nedeniyle kapalıdır. Bu nedenle müzenin güncel giriş ücretinin ne olacağını öğrenmek, ancak açılmasının ardından mümkün olacaktır.
Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi Hangi Günler Açık?
Diğer benzer müzelerde olduğu gibi Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi’nin ziyaret saatleri de haftanın tüm günlerinde, belirlenmiş olan saatlerdedir. Ancak yukarıda belirttiğimiz üzere müze şu an restorasyon çalışmaları sebebiyle ziyarete kapalıdır. Ne zaman açılacağına dair bir bilgi olmaması sebebiyle müzenin giriş saatlerini söylemek henüz mümkün olmamaktadır.
Eğer siz de hat sanatı ile ilgileniyorsanız ve hat sanatı malzemeleri arıyorsanız buraya tıklamayı unutmayın: Hat Sanatı Malzemeleri